Natuurwaarden leidend voor Werkendam

werkendam • Bij de ontwikkeling van Parkschap NP De Biesbosch zouden de natuurwaarden centraal moeten staan. Tenminste dat is de mening van de commissie Grondgebied van Werkendam, zo bleek maandag tijdens een informatieve bijeenkomst.

Rondom het Parkschap en Nationaal Park de Biesbosch gaat de komende tijd het een en ander veranderen. De gemeente Sliedrecht en de provincies treden uit. Bovendien gaat ook de directeur van het Parkschap met pensioen. Met de overgebleven partijen moet worden gezocht naar een nieuwe passende structuur. Bureau Over Morgen deed onderzoek naar dit onderwerp en probeert nu met alle partijen helder te krijgen welke richting zij op willen met de Biesbosch. "Het is een wirwar van partijen die betrokken zijn en daardoor ontstaat er ook 'ruis'." Het advies van het bureau is om eerst het uittreden af te ronden en dan pas een inhoudelijke discussie te starten. Om in de tussentijd te peilen hoe gemeenten over bepaalde onderwerpen denken, legt Over Morgen hen tijdens een informatieve avond een aantal stellingen voor. Deze zijn met name gericht op gewenste bezoekersaantallen, voorzieningen die nodig zijn en het belang van de natuur.

"De Biesbosch is voor veel Werkendammers heilig en dan met name de natuurvariant", merkte Peter Ribbers van Lokaalbelang maandag op. De overige commissieleden konden zich daar volledig in vinden. Er mag van hen best het een en ander aan voorzieningen toegevoegd worden, maar kleinschalig. En dan nog liefst bij bestaande ondernemers zoals boeren. De gemeente Werkendam zet volledig in op de natuurcomponent. "De natuurwaarden zouden minimaal zo moeten blijven zoals die nu zijn. Wat ons betreft moet dat het uitgangspunt zijn", vond Anne Nieuwenhuis van Progressief Altena. De grootste angst van Werkendam is dat recreatie en de toeristische sector leidend gaan worden en de Biesbosch overspoeld wordt door toeristen, met name op het water. En daar wringt ook net de schoen. "De gemeente Drimmelen staat daar heel anders in, met hun jachthaven. De commerciële belangen zijn daar veel groter", denkt Hermen Vreugdenhil van de ChristenUnie.