Zorgen om veerverbindingen Werkendam

werkendam • Het is de Werkendamse raad veel waard om de verschillende veerverbindingen die varen vanaf Werkendams grondgebied in stand te houden. Maandagavond werd door de commissie Grondgebied nagedacht over de vraag hoeveel die instandhouding uiteindelijk mag kosten.

Zorgenkindjes zijn de verbindingen tussen Werkendam en Gorinchem en Sleeuwijk en Gorinchem. De derde lijn die door Riveer wordt gevaren, Werkendam-Hardinxveld, is als enige rendabel te noemen. "De nut en noodzaak van een verbinding tussen Werkendam en Hardinxveld is wel bewezen. Ook omdat de omrijtijd aanzienlijk is. Voor de andere twee verbindingen ligt dat anders", legde wethouder Matthijs van Oosten maandag uit. Omdat het contract tussen Gorinchem, Werkendam en Riveer eindigde, en de provincies niet langer een bijdrage leveren aan de veren, is 2017 door alle partijen als tussenjaar benoemd. Dit jaar moet helder worden welke richting het opgaat en het is niet ondenkbaar dat de twee genoemde veren uit de vaart genomen worden. Deze zijn namelijk slechts voor krap 20 procent kostendekkend. Ter vergelijking: het veer tussen Woudrichem en Gorinchem heeft een dekkingsgraad van 80 procent. "We gaan geen winst maken op de verbindingen. Het is een voorziening en die mag best geld kosten. Maar je moet wel een goede afweging maken", verwoordde Wim de Graaf van Lokaalbelang het gevoel dat in de hele commissie leefde.

Half februari zit wethouder Van Oosten met de gemeenten Gorinchem en Hardinxveld en gedupeerden van de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant om de tafel om de toekomst van de veerverbindingen te bespreken. In mei kan de Werkendamse raad een concreet voorstel verwachten. De commissieleden drukten de wethouder op het hart om ook te onderzoeken wat het veer zou kosten wanneer er geen gebruik gemaakt wordt van Riveer. "Er wordt nu heel erg gerekend vanuit de belangen van Riveer. Maar ik heb vernomen dat het veer een stuk goedkoper zou kunnen." SGP'er Arjan Versluis wil met deze woorden de wethouder ook waarschuwen zich niet weer voor paar jaar vast te laten leggen.