• Alie Tankens zoekt haar dubbelgangster.
• Alie Tankens zoekt haar dubbelgangster. "Gewoon voor de grappigheid." Foto: Marjo van Andel

Alie Tankens is op zoek naar een 'tweede' Alie Tankens

'Ik had het idee dat ik daar zelf stond'

andel • Alie wil voorop stellen dat ze geen rare bedoelingen heeft met haar zoektocht naar haar dubbelganger. "Het is meer een soort grappigheid, het lijkt me gewoon leuk om haar een keer te ontmoeten."

Dat er een 'tweede' Alie Tankens misschien wel heel dicht in de buurt woont, daar kwam de Andelse een jaar of drie geleden achter. "Ik kreeg van een vriendin een krantenartikel. Toen ik de vrouw op de foto zag, was dat heel gek. Ik moest echt nog drie keer kijken, had het idee dat ik daar gewoon zelf stond. Ze leek precies op mij." Alie had het op dat moment druk met allerlei andere zaken, maar het krantenartikel met de vrouw die zo op haar lijkt, verdwijnt niet helemaal uit haar gedachten. "Ik heb er op dat moment alleen niet genoeg aandacht aan besteed."

Hoewel Alie niet meer weet in welke krant het verhaal heeft gestaan, weet ze nog wel waar het artikel ongeveer over ging. "Het was in een tijd dat alles duurder werd, de crisis op zijn hoogtepunt was. Het verhaal ging over een stel: Frank en zijn vrouw of vriendin. Zij werkte bij de politie en de strekking was dat als hij niet zou werken, het financieel wel erg krap zou worden."

Het krantenartikel zelf kan Alie nergens meer vinden. "Ik weet zeker dat ik het nog ergens heb in huis, ik ben namelijk niet zo van het weg gooien. Ik heb het ergens bewaard. Waarschijnlijk komt het over een paar jaar weer boven water. Ik weet ook echt niet in welke krant het stond, heb het nog nagevraagd bij de vriendin van wie ik het kreeg. Zij denkt dat het misschien in de zaterdageditie van de Volkskrant heeft gestaan."

Het verhaal blijft in het achterhoofd van Alie rondspoken. Ze heeft zelfs een jeugdvriend, die ook bij de politie werkt, gevraagd of hij misschien binnen de organisatie kon zoeken of er een vrouw werkte die op Alie leek. "Maar hij kon uiteindelijk ook niets terugvinden." En dan wordt het nog gekker. "Een tijdje na het uitkomen van het artikel, hielp ik op de rommelmarkt van de gereformeerde kerk, hier in Andel. Ik stond bij de speelgoedkraam, dat vind ik leuk, al die enthousiaste kinderen. En toen stond er ineens een vrouw bij de kraam. Zij begroette me heel enthousiast, maar ik had geen idee wie ze was. Zegt ze: 'maar je bent toch die en die, de zus van Ellie uit Elshout?' Ik was echt even perplex. Heb wat gegevens op een kartonnetje gekrabbeld, maar er verder geen aandacht aan gegeven, Ik was zo druk met de kraam." Bovendien had Alie het idee dat ze nu toch de gegevens had, en daar zou ze dan later mee aan de slag gaan. Maar dan heeft ze weer pech. "De pen die ik toen had, deed het niet zo goed. En het kartonnetje heeft in de zon gelegen. Ik kan nu dus bijna niet meer lezen wat er op staat. Wat ik nog wel kan lezen is een stukje van de achternaam, die eindigt op 'ngers', ik denk zelfs met een 'o' er nog voor, 'ongers' dus. Ik ben zelf op internet gaan zoeken, omdat ik me meen te herinneren dat die vrouw bij de kraam het over Bernadette had. Maar dat weet ik ook niet helemaal zeker. Ik ben gaan zoeken op die voornaam, en ook de naam Ellie, gecombineerd met Bongers, Brogers, Longers, noem maar op. Maar ook daar kwam niets uit."

Alie sluit niet uit dat de vrouw waar ze naar op zoek is misschien zelfs nog een ver familielid is. "De familie van mijn vader komt oorspronkelijk uit Wijk en Aalburg, Dat is niet zo ver van Elshout vandaan, dus dat zou best kunnen." Naast de uiterlijke gelijkenis tussen haar en de onbekende vrouw, is er nog iets waarin Alie en beetje op haar dubbelgangster lijkt. "Ik ben al mijn leven lang bijzonder geïnteresseerd in politiewerk. Heb vroeger zelfs folders aangevraagd om te gaan werken bij de politie of misschien iets in het leger te gaan doen. Uiteindelijk is dat er niet van gekomen."

Alie hoopt haar dubbelganger een keer te ontmoeten, ze denkt erover om een keer naar Elshout af te reizen en er flyers rond te gaan delen. "Het is een fantasie, maar het gaat niet uit mijn hoofd."


Wie denkt de dubbelgangster van Alie Tankens uit Andel te kennen, kan contact met haar opnemen via 0183-441371 of 06-21534227.