• Jasper van Houwelingen op weg naar de basket.
• Jasper van Houwelingen op weg naar de basket. Foto: Ron Dekker

Virtus florissant aan kop

werkendam • Een prima gespeelde wedstrijd tegen het Tilburgse Pendragon heeft Virtus zaterdag extra winst opgeleverd.

De koppositie werd verstevigd door de overwinning van 77-50 en de voorsprong op de ranglijst op de naaste belagers River Trotters, Rotterdam en Trajanum groeide. De minimale voorsprong, enigszins vertroebeld door het onderlinge wedstrijdverschil, bedraagt 4 punten en kan bij het verdere verloop van de competitie makkelijk uitgroeien tot 6 punten of meer. In sporthal De Crosser liet Virtus afgelopen zaterdagavond duidelijk zien dat er voor de bezoekers weinig eer te behalen was. Vanaf de eerste balwisselingen nam het startende vijftal de overhand. Verdedigend werd de tegenstander nauwelijks ruimte gegund en door zelf wel regelmatig te scoren, was de stand na het eerste kwart 20-12 in het voordeel van Virtus. Opvallend was de rol die coach Edwin Dekkers had voorgelegd aan Jimmy van Leeuwen. Aanvallend hoefde hij zich niet druk te maken. Zijn belangrijkste taak bestond uit het strak verdedigen en schaduwen van Pendragons topscorer. Van Leeuwen kweet zich bijzonder goed van deze taak, getuige de matige scores en inside-dreiging van zijn directe tegenstander. Hoogtepunt in dit tweede kwart was de splijtende pass van Niels Plieger, die vanuit zijn eigen bucket de snel weg sprintende Ton Visser subliem aanspeelde ver op de helft van de bezoekers, waarna laatstgenoemde dit buitenkansje prachtig verzilverde. Door driepunters van Jasper van Houwelingen en mooie inside scores van Patrick Both en toch ook Van Leeuwen zorgden voor een comfortabele voorsprong bij rust:39-27. Onmiddellijk na de rust brandde Martijn Both los en toonde, tot grote enthousiasme van het publiek, zijn specialiteit: de super snelle steal gevolgd door een vlekkeloze dribbel met dito afwerking. Maar liefst 8 punten op rij noteerde de Werkendamse guard. Toen daarna Niels Plieger een driepunter en een reverse-dribbel liet aantekenen, was het verzet van Pendragon gebroken: 62-40.

De twee bankspelers Max Verhoeven en Ton Visser kregen veel speeltijd toebedeeld. Zij grepen die kans met beide handen en wisten het publiek op de banken te krijgen. De eerste daad van Max Verhoeven was een loepzuivere driepunter via het bord en toen hij daarna nog twee maal op rij wist te scoren, stond het publiek op de banken. Virtus bleef aanvallend goed bij de les, alleen haperde op sommige momenten de driepunter. Dit nam niet weg dat het publiek getrakteerd werd op enkele schitterende aanvallen, die uiteraard in een score eindigden. Martijn Both op Max Verhoeven, Jasper van Houwelingen op Patrick Both en Jimmy van Leeuwen opnieuw op Van Houwelingen. Het publiek liet zijn waardering voor deze hoogstandjes duidelijk blijken. De Werkendammers konden de Tilburgers net niet onder de 50 punten houden: 77-50.