• Dert Vlaander in zijn smederij. Dinsdag neemt hij afscheid van de gemeenteraad.
• Dert Vlaander in zijn smederij. Dinsdag neemt hij afscheid van de gemeenteraad. Foto: Teus Admiraal

Aalburgse politicus laat Altena achter zich

'Hoop dat de SGP straks mee kan doen'

gorinchem • Een traantje wegpinken zal niet nodig zijn, maar Dert Vlaander (56) bereidt een persoonlijke en naar eigen zeggen leuke toespraak voor voor zijn afscheid van de Aalburgse gemeenteraad op dinsdag 31 januari. "Zoiets doet je toch wel wat. Ik heb een aantal jaren lief en leed met deze mensen gedeeld." 'Deze mensen' zijn de collega-politici van de SGP'er, die hij door zijn verhuizing naar Zeeland, net als zijn woonplaats Wijk en Aalburg, achter zich laat. In Axel, onder Terneuzen, gaat hij samen met zijn vrouw Nel proberen van zijn hobby zijn beroep te maken. Achter zijn huis aan de Polstraat beoefent Vlaander al een jaar of tien het vak van het smeden. "Maar mijn werkzaamheden passen eigenlijk niet middenin een woonwijk. In Axel hebben we een huis op de hoek van een industrieterrein gekocht. Wél met uitzicht op de polder, dus je merkt eigenlijk niet dat je op een industrieterrein zit. Daar wil ik mijn smederij verder uitbreiden." Wat begon als hobby heeft met De Smidse - zie ook: www.ijzerenvuur.com - inmiddels een serieuze naam gekregen en opdrachtgevers uit het hele land weten Vlaander te vinden. Zijn opa was ook smid, vertelt de geboren Zeeuw, eveneens in Axel, maar van hem heeft hij de voorliefde voor het vak niet meegekregen. "Met een kennis ben ik ooit naar een smeedmanifestatie in België geweest. Daar stond een dertigtal kraampjes, waar demonstraties werden gegeven. Alleen het vuurtje vond ik al prachtig, maar ook het vak. Toen is de vonk overgeslagen."

De schuur achter zijn huis ging van lieverlee steeds meer op een volwaardige smederij lijken. Steeds meer gereedschap en machines werden verzameld. Natuurlijk had Vlaander een aambeeld nodig, maar ook een veerhamer, die hij oppikte in een plaatsje aan de Franse grens. "Zo zit achter elke machine wel een verhaal. Op één na gaan ze allemaal mee naar Axel. Mijn broer heeft op hetzelfde industrieterrein een bouwbedrijf en hij heeft een container over die ik als opslag mag gebruiken." Zo'n 28 jaar heeft Vlaander in Wijk en Aalburg gewoond. Zijn parttime baan als projectleider Vastgoed bij de gemeente Gorinchem houdt hij vooralsnog aan, maar zijn burgerlidmaatschap bij Waterschap Rivierenland, zijn raadlidmaatschap voor de Aalburgse SGP en de rol van voorzitter bij de Stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland zegt hij op. "Als je alleen al het raadswerk goed wil doen ben je zo'n tien tot vijftien uur per week kwijt. Dat is best wel veel." Hij had het gevoel dat hij geleefd wordt en het overlijden van zijn vader afgelopen zomer was voor Vlaander mede een aanleiding voor een herbezinning op de toekomst. "Vijftien jaar geleden hadden mijn vrouw en ik al eens zitten plussen en minnen over een terugkeer naar Zeeland en toen hadden de minnen nog de overhand. Nu lijkt het ons mooi om hier de laatste fase van ons werkende leven door te brengen."

Als hij zijn loopbaan binnen de Aalburgse gemeentepolitiek - Vlaander is zeven jaar raadslid geweest, waarvan zes jaar fractievoorzitter van de SGP - overziet, kijkt hij met een goed gevoel terug op de goede contacten met zijn collega-raadsleden, de mensen op het gemeentehuis en inwoners van de gemeente. Ook al krijgt de SGP door het afkeuren van geluidsoverlast van dorpsfeesten en reclameposters van schaars geklede dames in bushokjes vaak de hoon van de goegemeente over zich heen, toch vindt Vlaander het goed dat deze zaken blijven worden aangekaart. "Toen met die bushokjes heb ik ook veel positieve respons gekregen, ook van mensen die geen SGP stemmen. Ik vind het belangrijk dat principiële zaken namens de SGP op tafel komen." Nu is zijn partij met vier zetels nog de grootste in de Aalburgse gemeenteraad, maar dat zou na de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen wel eens helemaal anders kunnen zijn, beseft ook Vlaander. "Ik hoop dat de SGP straks mee kan doen met de coalitievorming in Altena. En dat jonge SGP'ers, zoals bijvoorbeeld Arie van Loon, een rol kunnen blijven spelen als bestuurder of fractievoorzitter."


Tom Oostra