• Bezoekers van de gebedswandeling in Andel maandag.
• Bezoekers van de gebedswandeling in Andel maandag. Foto: Teus Admiraal

Aarzelend begin van gebedswandeling Andel

Koude wandeling met God

andel • Buiten is het min 3. In het kapelletje bij de Romboutstoren in Andel, mede ingericht door de plaatselijke Woord en Daad-winkel, is het een stuk aangenamer. Annelies Fikse steekt naast een stapeltje routebeschrijvingen kaarsjes op en Rianne Vos vult het reservoir van het Senseo-apparaat.

Deze maandagavond is de eerste gebedswandeling in het kader van de Week van Gebed. De organisatie is in handen van de gebedscommissie van de drie Andelse kerken. De Week van Gebed doen ze al een langer. De gebedswandeling is nieuw. "We willen er mensen van buiten de kerken mee bereiken", vertelt Martin van Tongerlo, lid van de gebedscommissie. Dit jaar is het hervormd centrum De Ark de gebedslocatie. "Dan tref je meestal mensen uit de eigen gemeenten aan. Met de wandeling hopen we op mensen die liever niet op locatie komen of niet durven. Op die manier proberen we ze iets over God te vertellen. Inderdaad een soort wandeling met God", vervolgt Van Tongerlo.

Annelies heeft de route van de gebedswandeling, met als begin- en eindpunt het stiltecentrum in het kapelletje, bedacht. Er is een aantal rustpunten in de route ingelast: bij het strandje, de oude silo en de Notenhoff. "Bij het strandje staat een prullenbak. Daar op een bankje kunnen de mensen hun gedachten die hun bezig houden opschrijven", doet Annelies uit de doeken. "Door ze op te schrijven krijg je rust in je hoofd en kun je je beter concentreren. Als je hiermee klaar bent, gooi je het papier in de prullenbak. Zo laat je het letterlijk achter." Bij de oude silo kan er weer op een bankje plaats genomen worden. "Daar kun je een stukje uit de Bijbel lezen en een stukje uit het boekje van Max Lucado." Nabij de Notenhoff is het de bedoeling een aantal gebedspunten op te schrijven. "Die kunnen in het kapelletje dan vervolgens in de gebedsdoos worden gestopt. De mensen die naar de Week van Gebed gaan zullen dan de volgende dag de punten in het gebed meenemen", vervolgt Annelies haar uitleg.

Alles is klaar voor de gebedswandeling inclusief de zelfbediening van het Senseo-apparaat in het stiltecentrum. Na een uurtje is de conclusie dat de animo op de eerste avond tegen valt. Het zijn twee vriendinnen die de ban breken en als eersten het kapelletje aan doen. Ze komen niet uit Andel maar uit Babyloniënbroek en Werkendam. Ze willen niet met hun naam in de krant. "Ik vind het iets goeds deze gebedswandeling", wil de Broekse wel kwijt. Ze vertelt dat ze wel kerkt in de gereformeerde kerk van Andel. "Maar het is niet de tijd van het jaar om dit zo te doen. Je gaat nu met deze kou niet op een bankje zitten. En de route is te kort", oordeelt ze. "Maar de vorm van dit initiatief is goed." Ze gaan niet naar De Ark. "We voeren samen zo lopend al heel diepgaande gesprekken over het geloof." Yvonne en Arne melden zich bijna gelijktijdig. Het zijn echte 'Aelsen', vertellen ze. Aan de Week van het Gebed hebben ze nog nimmer meegedaan. "We wandelen graag en dachten: 'laten we dit eens meedoen'. Nee, we gaan niet naar De Ark." Ze zijn enthousiast over de inrichting van het kapelletje en verdwijnen vervolgens in het duister. Het blijft bij vier 'wandelaars met God' deze avond, lijkt het.

De gebedssamenkomst in De Ark wordt wel druk bezocht. Van Tongerlo is daar tevreden over. Over de gebedswandeling is hij nog wat gereserveerder. "Het is iets nieuws en het is ook nog maar de eerste avond. We hebben nog vier avonden. En wat de kou betreft. We zorgen vanaf morgen voor fleece-dekentjes om even mee te nemen op de bankjes."

Tot en met vrijdagavond kan er aan de gebedswandeling deelgenomen worden. Overigens wordt de Week van Gebed dezer dagen ook in Wijk en Aalburg, Genderen en Werkendam gehouden.