Jeroen Bartol mag zich doctor noemen

woudrichem • Jeroen Bartol uit Woudrichem heeft vrijdag de hoogste academische graad verworven aan de Universiteit van Utrecht.

Bartol werd in de historische Statenzaal van het Academiegebouw in Utrecht gepromoveerd tot doctor. De kleinzoon van de in Woudrichem bekende Jan Pippeling verdedigde tegenover zes professoren zijn onderzoek en conclusies naar geologische bewegingen in het huidige Zwarte Zee gebied, in de wereld van Aardwetenschappers een zeer belangrijk onderzoek. De weg van Jeroen Bartol naar zijn uiteindelijk doctorstitel was zeker een niet alledaagse. Zijn 'onderwijsweg' begon op de basisschool 't Ravelijn in Woudrichem. Via de mavo, havo in Gorinchem, staatsexamen vwo en de hbo in Utrecht behaalde Jeroen zijn diploma aan de Universiteit Utrecht in 2010.

Aan de faculteit Aardwetenschappen werd hij vervolgens aangesteld als onderzoeker voor een periode van vier jaar. De laatste jaren werkte hij als programmeur om daarnaast ook nog eens zijn promotieonderzoek af te ronden. De professoren van de Universiteit Utrecht die het proefschrift van de Woerkummer moesten beoordelen waren tijdens het Academische ceremoniële spel van verdedigen en aanvallen tijdens zijn promotie, zonder uitzondering positief over het doorzettingsvermogen van de kersverse doctor. Het zenuwslopende spel van professoren, die de promovendus bestoken met vragen, duurde in Utrecht precies 45 minuten. In optocht en ceremonieel gekleed trokken de professoren en opponenten zich daarna terug om na te denken of de bul uitgereikt kon worden. In de praktijk is dat besluit echter al eerder genomen.