• Richard van der Beek heeft zich gespecialiseerd in het bestrijden van boktorren en houtwormen.
• Richard van der Beek heeft zich gespecialiseerd in het bestrijden van boktorren en houtwormen. Foto: Marjo van Andel

'De houtworm doet overal z'n ding'

wijk en aalburg • Als Richard van der Beek begint te vertellen over houtworm en boktor, is er geen houden aan. Het enthousiasme spat ervan af.

Niet zo vreemd dus dat de Wijk en Aalburger per 1 januari is gestart met Combiworks, zijn eigen bedrijf in bestrijding van onder andere houtworm en boktor. "Zo'n zeventien jaar geleden kwam in via mijn toenmalige werkgever in aanraking met het bestrijden van houtwormen en boktorren. Ik had altijd al een grote interesse in historische zaken en via mijn werk kom ik veel in monumentale en historische panden. Het geeft me een goed gevoel om te kunnen bijdragen aan het behoud van deze panden." Richard behaalt zijn diploma Houtadviseur en kan zich vanaf dat moment specialiseren en zijn werkterrein uitbreiden. Naast historische panden werkt Richard ook in recente woningbouw. "Ik adviseer makelaars, bouwkundig adviseurs of mensen die gaan verbouwen. Ik kom zo in schuurtjes, op zolders en in kruipruimtes. Daarnaast behandel ik bijvoorbeeld ook meubels en schilderijen, dus eigenlijk alles dat aangetast kan worden door de insecten. Het maakt de houtworm en boktor immers niet uit, die doet overal z'n ding wel."

Richard merkt dat wanneer mensen signalen ontdekken van houtwormen of boktorren in huis, de angst toeslaat. Onnodig, zegt hij. "Het valt vaak best mee. Pas wanneer alles goed geïnspecteerd is, weet je echt hoe groot de schade is." Richard wil mensen vooral gerust stellen. "Dat is mijn eerste taak. Vervolgens ga ik kijken hoe groot de schade is en wat er aan gedaan moet worden." De inspectie en het advies is bij Combiworks gratis. Het bedrijf van Richard kan klanten alles rondom een behandeling tegen houtworm of boktor uit handen nemen. "Als het nodig is kunnen we ervoor zorgen dat de ruimte die behandeld moet worden bijvoorbeeld leeg gehaald wordt en stofvrij wordt gemaakt. Maar mensen kunnen dat ook zelf doen."

Richard is toevalligerwijs in de bestrijding gerold. De specialisatie in dit vakgebied was echter een bewuste keuze. "Het is geen beroep dat je kiest als je op school zit. Maar ik wilde op een gegeven moment wel echt deze richting op. En bovendien: als je het goed wilt doen dan is specialisatie eigenlijk de enige manier. Nu ik mijn eigen bedrijf ben begonnen, wat altijd een droom is geweest, kan ik me helemaal richten op het bestrijden. Daarnaast geef ik overigens wel eens workshops aan bijvoorbeeld makelaars en timmerlui. Dat zorgt voor een stukje bewustwording."


q www.combiworks.nl