Iedere dag vijftien minuten voorlezen

woudrichem • Kinderlogopedist Willemijn Alberts start tijdens de Nationale Voorleesdagen, vanaf 23 januari, een voorleeschallenge in de regio Woudrichem. De bedoeling: vijftien dagen lang, elke dag minimaal vijftien minuten voorlezen, thuis, op school of op het kinderdagverblijf.

Scholen, peuterspeelzalen en kinderopvang-instanties uit de gemeentes Woudrichem, Werkendam en Aalburg kunnen gratis materiaal aanvragen om mee te doen, zolang de voorraad strekt. Een mooie kans om meer aandacht te besteden aan leesbevordering. Het materiaal is voor ouders ook gratis te downloaden op onderstaande website, waar na het behalen van de challenge ook het enige echte voorleesdiploma te vinden is.

De Voorleeschallenge is een initiatief van logopedist Willemijn Alberts. Sinds dertien jaar heeft zij haar logopediepraktijk 'Kinderlogopedie Willemijn' in Woudrichem. Als logopedist is ze gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met spraak en taal, stem, slikken en horen. Maar logopedisten doen meer. Zoals het adviseren over spraak- en taalstimulering aan ouders en professionals in het basisonderwijs en de kinderopvang. Vanuit haar interesse in taalontwikkeling en (voor)lezen heeft ze de Voorleeschallenge bedacht. En dat is nodig want de landelijke cijfers liegen er niet om: een op de negen Nederlanders is laaggeletterd; 25 procent van de leerlingen heeft bij het verlaten van de basisschool een taalachterstand en veel kleuters hebben bij aanvang van de basisschool een taalachterstand van tweeduizend woorden.


q www.voorleeschallenge.nl