3D-printscan voor lokale bedrijven

waalwijk/heusden • Innovatieve startende ondernemingen en midden- en kleinbedrijven in De Langstraat kunnen binnenkort gebruik maken van diensten van het 3D-printlab van Midpoint-Brabant.

Dankzij inzet van de gemeenten Waalwijk en Heusden kunnen de bedrijven experimenteren met hoogwaardige 3D-printtechnieken, om daarmee hun bedrijfsvoering verder te verbeteren.

Met dit besluit voorzien de beide Langstraatgemeenten in een grote behoefte. Na een uitvraag door het Tilburgse 3D-printlab van Midpoint-Brabant gaven alleen al in De Langstraat ruim twintig bedrijven zich op voor een scan. De grote belangstelling bleek niet te behappen voor de studenten, die de scans uitvoeren.

Door lid te worden van het 3D-printlab kunnen ondernemers tegen geringe vergoeding een zogenoemde 3D-printscan laten uitvoeren. Daarmee wordt hun onderneming doorgelicht over de mogelijkheden die de nieuwe techniek nu en in de toekomst voor hun bedrijf kan bieden. Ook kunnen ze eenvoudig gebruik maken van hoogwaardige 3D-printtechnieken. De scans worden uitgevoerd in een combinatie van professionele ondersteuning en stage-opdrachten van het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch.

Onbekendheid met de techniek en te hoge kosten zijn voor kleinere bedrijven belangrijke drempels om gebruik te maken van hoogwaardige 3D-printtechnieken. Deelname aan het 3D-printlab verlaagt deze drempel, waardoor ook kleinere bedrijven en starters met behulp van 3D-prints innovaties in hun bedrijfsvoering kunnen verkennen en doorvoeren.

Waalwijk en Heusden dragen ieder 12.500 euro bij om dit initiatief mogelijk te maken. Het geld komt uit budgetten voor het Economisch Programma voor De Langstraat.