Oud en nieuw in Bommelerwaard relatief rustig

Vuurwerk naar hulpverleners Rijswijk

regio • Agenten en brandweermensen die toezicht hielden bij een vreugdevuur in Rijswijk werden door omstanders beschoten met vuurwerk. Dat betekende een vroegtijdig einde voor het vreugdevuur. De politie liet het vuur blussen en stuurde het publiek weg. Burgemeester Arie Noordergraaf van Woudrichem betreurt het incident.

In de historische vesting Heusden ontstond kort na middernacht brand in de Putterstraat. Het vuur begon in een dak, drie huizen liepen schade op. Mogelijk kwam dat door een vuurpijl.

Voor de rest is de nieuwjaarsnacht in het Land van Heusden en Altena en de Bommelerwaard zonder grote incidenten verlopen. In Veen was op 30 december al een auto uitgebrand; in de nieuwjaarsnacht volgden er nog enkele. Op oudejaarsavond werd ook een voertuigbrand gemeld in Werkendam.

Zaltbommel

In de gemeente Zaltbommel was de sfeer goed, meldt de gemeente in een persbericht. Uit de eerste inventarisatie van de nieuwjaarsnacht blijkt dat er minder schade is dan in voorgaande jaren, en zeker minder dan afgelopen jaar. Toen waren er erg veel vieze branden (met autobanden en dergelijke) en daardoor veel schade aan het wegdek. De hoeveelheid stookafval dat de buitendienst ophaalde was met 25m3 dan ook ruim minder dan het afgelopen jaar toen er zo'n 100m3 stookafval is opgehaald. Een uitgebreide evaluatie volgt nog.

De hulpdiensten en gemeentelijke buitendienst hadden hun handen desondanks vol aan brandstichting en het opruimen van brandafval. Met name in Brakel was het vaak raak. Ook in Poederoijen, Aalst en Zuilichem werd brand gesticht. Er kwamen 49 meldingen binnen bij de brandweer, waarvan maar liefst 31 voor de post Brakel. Daarnaast stichtten vandalen in Nieuwaal tot twee keer toe brand bij een schuur en waren er in Poederoijen, Aalst en Brakel branden met autobanden.

Vuurwerkshow mogelijk later

Het mistige weer zorgde voor slecht zicht. De vuurwerkshow die gepland stond in Bruchem ging daarom niet door. De organisatoren overleggen met politie en gemeente of de show een week later kan plaatsvinden.

Dit jaar werkte de gemeente Zaltbommel voor het eerst met een extra telefonisch meldpunt voor vuurwerkoverlast. Een kleine vijftig inwoners uit vrijwel alle kernen maakten gebruik van de meldlijn. In vrijwel alle gevallen zijn de melders teruggebeld met een terugkoppeling wat er met hun melding gedaan is. Melders gaven aan dit een fijne werkwijze te vinden en het gevoel te hebben dat hun melding nut heeft. De gemeente en de hulpdiensten bepalen later of het vuurwerkmeldpunt volgend jaar weer ingezet wordt.

Maasdriel

De brandweer heeft tijdens de jaarwisseling een aantal keren moeten uitrukken voor kleine brandjes in Hedel. Verder bliezen vandalen een brievenbus op aan de Voorstraat. In Kerkdriel brandde op oudejaarsavond een auto uit. Overdag was er in Heerewaarden een hondenpoepzakjesbak opgeblazen. Hoe groot de schade in Maasdriel was vergeleken met andere jaren, is nog niet bekend.

Hetzelfde geldt voor de gemeente Neerijnen. In Waardenburg, berucht om de vele branden rond de jaarwisseling, werden dagenlang branden gesticht met autobanden. Ook in Ophemert was de brandweer flink in touw.