Nieuw besluit nodig over geitenstal

rossum • De provincie Gelderland heeft niet alle relevante feiten betrokken bij het beoordelen van een vergunningaanvraag voor de geitenstal die Alexander van der Schans wil bouwen in Rossum.

De Raad van State bepaalde vorige week woensdag dat de provincie een nieuw besluit over de aanvraag moet nemen. Het gaat om een vergunning die verplicht is in het kader van de Natuurbeschermingswet. De provincie moest daarvoor onderzoeken of het plan om maximaal 5100 geiten te gaan houden aan de Schoofbandweg negatieve invloed zou hebben op beschermde natuur in de buurt

.

Dat die invloed bestaat, is duidelijk. De locatie ligt 1100 meter buiten het Natura2000-gebied Rijntakken. In dat gebied wordt de uitstoot van ammoniak erger en dat heeft een negatief effect op de natuur. De varkenshouderij die voorheen op het beoogde perceel gevestigd was, mocht 2795 kilo ammoniak per jaar uitstoten. De 5100 geiten zullen volgens de berekeningen zorgen voor ruim het driedubbele. In zo'n geval mag een initiatiefnemer ammoniakrechten overkopen van andere bedrijven die effect hebben op hetzelfde natuurgebied. Van der Schans heeft dat gedaan met boerderijen in Hurwenen, Rossum en Haaren.

Maar bij het bedrijf in Haaren zit een addertje onder het gras. De betreffende agrariër hield geen varkens zoals in zijn vergunning stond, maar had de stallen omgebouwd tot opslagruimtes die hij illegaal verhuurde. De provincie had moeten onderzoeken of de ammoniakemmissierechten nog wel van toepassing waren. Dat moet Gelderland nu alsnog doen. Als deze rechten waardeloos blijken, krijgt Van der Schans de kans om andere rechten aan te voeren voor de vergunningaanvraag. Daarnaast had de provincie niet alleen naar het Natura2000-gebied Rijntakken moeten kijken, maar ook naar drie andere. Inmiddels is al duidelijk dat er negatieve effecten te verwachten zijn op de gebieden Linge en Loevestein.

De zaak was aangespannen door Stichting Dorp en Landschap Bommelerwaard en de Gelderse Natuur- en Milieu Federatie. Zij maakten ook bezwaar tegen andere aspecten van de natuurvergunning. Zo vinden zij het onterecht dat voor de aanvraag niet is uitgezocht of Van der Schans de mest van de geiten kan uitrijden vanuit het nieuwe bedrijf. Daarin ging de Raad van State echter niet mee.


Seniorengym gaat weer van start

well/zaltbommel • Vanaf 9 januari zijn er weer gymnastieklessen voor senioren in Well en Zaltbommel. Het sportief bewegen kan op maandagmiddag van 15:30 tot 16:15 uur in Well en op vrijdagochtend van 9:45 tot 10:30 uur in Zaltbommel. De lessen zijn geschikt voor iedereen vanaf 65 jaar, de deelnemers werken op hun eigen niveau. De gymlessen zijn leuk en gevarieerd, er worden verschillende materialen gebruikt en er wordt geoefend met en zonder muziek. Nieuwe leden zijn van harte welkom, aanmelden hoeft niet. In Well kan men terecht in dorpshuis Ons Huis, in Zaltbommel in De Grote Aak. Deelname kost 7,50 euro per maand. Meer informatie is verkrijgbaar bij Elzemiek Korteweg: 0418-513602.