'Je bent altijd afhankelijk van je bemanning'

sleeuwijk • Hoewel Paul Dokman met de 'Horizon' beschikt over een goede zeilboot, laten de resultaten vooralsnog te wensen over. Logisch ook, aangezien de 65-jarige zeiler uit Sleeuwijk naarstig naar twee nieuwe bemanningsleden zoekt.

Zijn leeftijd is voor Dokman geenszins een belemmering, vindt hij zelf. Nadat zijn Horizon afgelopen jaar na drie jaar van reparatiewerkzaamheden weer het ruime sop koos, is Dokman naar eigen zeggen energieker dan ooit. "Ik ben dan wel 65, maar ik voel me veertig. Als zeiler blijf je jong van hart. Er zijn weleens mensen die vragen of ik er niet te oud voor word, maar dat is helemaal niet zo. Zo lang ik nog kan blijven zeilen, blijf ik me jong voelen."

Podium

Vooralsnog gaat dat 'blijven zeilen' voorspoedig, ware het niet dat Dokman al vanaf het begin van het seizoen ernstig om bemanningsleden verlegen zit. In zijn eerste wedstrijd kon hij nog over drie personen beschikken, maar bij de tweede wedstrijd waren dat er nog maar twee. Te weinig om iets te betekenen, vindt Dokman en daarom heeft hij minimaal één extra zeiler nodig. "Met een paar goede zeilers erbij zet ik hem dit jaar nog op het podium neer, want de boot is zo goed als zijn bemanning. Het is het belangrijkste dat het twee enthousiaste zeilers zijn. Dat mogen ook jonge gasten zijn en het maakt niet uit of ze op een kleinere of grotere boot hebben gezeild. De zeilprincipes blijven hetzelfde", aldus Dokman. Voor het enthousiasme zitten de nieuwe leden bij Dokman in ieder geval gebeiteld. "Voor zeilen kunnen ze me midden in de nacht wakker maken. Ik denk dat ik in deze klasse ook echt nog wat kan gaan betekenen, want als er wind is wil-ie en gaat-ie ook echt."

Op 15 januari staat in Drimmelen de derde wedstrijd voor Dokman gepland. Hoe zo'n wedstrijd eraan toegaat is te beluisteren in een reportage die Martin van Hemert voor het radioprogramma Oké FM Sport maakte. De reportage is te vinden op de website van Het Kontakt.