• Jan van Niekerk speelt, Hans Vuijk bedient de registers.
• Jan van Niekerk speelt, Hans Vuijk bedient de registers. Foto: Janneke Boogaard

Heerewaarden viert uitbreiding orgel

heerewaarden • Het Leichelorgel in de hervormde kerk van Heerewaarden heeft een aanpassing ondergaan. Om het effect daarvan én veel plaatselijk talent te laten horen is er zaterdag 14 januari een feestelijke muziekavond in de kerk.

Gezeten achter het orgel bovenin de kerk vertelt Hans Vuijk vertelt beeldend en met liefde over het instrument. "Nou kijk, het is niet het orgel in de Sint Maarten, maar er zit echt wel een mooie klank in."

De versie die de orgelbouwer eind negentiende eeuw opleverde, viel alleen te duur uit naar de mening van de kerk. Er kwam een versoberde versie, met minder combinatiemogelijkheden tussen de registers, de klavieren en het pedaal. Daardoor vallen de klanken die via het voetpedaal aan het orgel worden ontlokt, vrij zacht uit.

Vuijk, samen met Jan van Niekerk en Pieter Reesink organist tijdens de kerkdiensten, trok de stoute schoenen aan en vroeg orgelbouwer Nijsse naar de mogelijkheid om het pedaal te koppelen aan het bovenklavier. "Dat kon, maar het zou zo'n 2500 euro gaan kosten. Ik snapte wel dat de kerkenraad niet dat hele bedrag op tafel kon leggen. In overleg hebben we toen het Comité Orgelproject opgericht."

Landelijke culturele fondsen bleken niet happig, maar Heerewaarden heeft een eigen leefbaarheidsfonds. Dat is wat je noemt een geluk bij een ongeluk: toen de pinautomaat in het dorp gekraakt was, wilde de Rabobank niet investeren in een nieuwe, maar stortte ter compensatie een flink bedrag in een fonds. De dorpsraad beheert de pot. Mensen kunnen er een beroep op doen voor plannen die het dorp ten goede komen. Een donatie van 1500 euro uit dit fonds maakte dat de uitbreiding een half jaar na de start van het orgelcomité binnen handbereik was.

Uiteindelijk werd het nog even billenknijpen of de geplande concertdatum kon blijven staan, want de orgelbouwer had het druk en raakte ook nog geblesseerd, maar deze week wordt de gewenste koppeling gerealiseerd.

Om nog extra te benadrukken dat het een echte dorpsaangelegenheid is, wordt op 14 januari om 20.00 uur een gratis toegankelijk concert gegeven met medewerking van heel wat muzikaal talent uit Heerewaarden. Daarvoor werd samengewerkt met het Comité Muziek in de Kerk, waar Vuijk ook deel van uitmaakt.

Wanda Zandee en Anja van Dinteren zingen en een tiental muzikanten bespeelt instrumenten die uiteenlopen van trompet tot percussie en van gitaar tot doedelzak.

Cor van Zetten, onder meer bekend van de recente dorpsfilm, zorgt voor toepasselijke beelden uit het dorp. Een extra lokaal tintje krijgt de avond doordat Jan van Niekerk in dialect verhalen vertelt over voormalige organisten, orgeltrappers en voorzangers die in Heerewaarden actief zijn geweest. Daar zijn heel kleurrijke figuren bij.


Janneke Boogaard