• Arie en Lisette de Heer en de nieuwe eigenaar van De Krom, Bjorn Rogmans.
• Arie en Lisette de Heer en de nieuwe eigenaar van De Krom, Bjorn Rogmans. Foto: Geurt Mouthaan

Nieuwe eigenaar brasserie-restaurant De Krom

oud-alblas • Met Bjorn Rogmans krijgt brasserie-restaurant De Krom in Oud-Alblas vanaf begin volgend jaar een nieuwe eigenaar. Arie en Lisette de Heer verruilen dan een bestaan van zeven dagen per week hun gasten verzorgen voor meer vrijheid. "Wat we gaan doen? Dat laten we op ons afkomen."

Het zal voor hen wennen zijn, want jarenlang vulde het werk in De Krom het overgrote deel van hun uren. "Een sociaal leven was er niet bij. Als we wat hadden afgesproken, kwam er heel vaak toch iets tussen, zodat het niet door kon gaan", blikken ze terug. Voor de goede orde: dat is geen klacht. Het dagelijks gasten ontvangen, hun van eten, drinken en een gezellige omgeving in de brasserie en het restaurant voorzien, ze hebben het al die jaren met heel veel plezier gedaan. "Het is superleuk om het mensen naar de zin te maken, dat ze met een goed gevoel komen en weer weggaan", knikt Lisette.

Desondanks komt daar nu een einde aan. Zaterdag 30 december is er een afscheidsreceptie vanaf 20.00 uur, waarbij iedereen welkom is. Waarom ze nu deze stap zetten? Misschien is natuurlijk verloop wel het beste antwoord. "We zijn allebei rond de zestig en dit is een aardig zwaar beroep", licht Arie toe. "We zijn een aantal jaren eerder al met een medewerker bezig geweest voor een overname. Een jaar of drie geleden zijn we in gesprek geraakt met Bjorn." De inwoner van Bleskensgraaf werkte al op jonge leeftijd in De Krom. Als afwashulp begon hij onderaan de ladder. Hij bleef geregeld werken bij de horecagelegenheid in Oud-Alblas. "Toen ik hem vroeg of hij er oren naar had om De Krom over te nemen, zei hij meteen: 'Dat heb ik altijd gewild'."

Het is inmiddels 32 jaar geleden dat Jan en Geertje Smit De Krom overdeden aan de huidige eigenaren. Het was toen alleen nog een café, waarnaast zes kleine arbeiderswoningen stonden. "Twee daarvan waren bewoond", herinnert Arie zich. "Na een paar jaar hebben we de eerste drie laten slopen om onze woning hier te bouwen. Daarna hebben we de andere drie weggehaald en er een restaurant voor in de plaats gerealiseerd." Achteraf bleek het een gouden greep, maar op dat moment was het een forse investering en een sprong in het diepe. "Maar het liep van begin af aan boven verwachting. Al binnen een jaar draaiden we meer dan we begroot hadden."

Wat de twee ondernemers van begin af aan mee hadden: De Krom is niet alleen in de Alblasserwaard een bekende naam, maar ook tot ver daarbuiten. Zelfs de uitdrukking Nel in De Krom, waarmee wordt verwezen naar een eigenaresse van tientallen jaren geleden, hoorden Arie en Lisette nog regelmatig. Lisette, met een lach: "Dan vroegen ze of ik Nel was." En Arie: "We hebben hier het grote voordeel dat we zowel voor wielrenners als voor schaatsers op een perfecte plaats zitten. Zij komen echt overal vandaan. Als ik op het terras rondloop hoor je aan de manier waarop ze praten vaak al uit welke streek van het land ze komen. Maar die goede naam houd je ook vast door kwaliteit te leveren. En we waren en zijn elke ochtend vanaf 9.00 uur open. Ook daarmee onderscheiden we ons."

Het is nu aan Bjorn Rogmans om die goede naam in stand te houden. Hij heeft (internationaal) in ieder geval de nodige ervaring opgedaan. "Ik heb de middelbare en de hogere hotelschool gevolgd en heb gewerkt bij onder meer restaurant De Librije en in Malta en Zuid-Afrika. Wat mij zo trekt in De Krom? Dit is een stukje thuis, in een vertrouwde omgeving, met mensen die ik ken. Daar houd ik van."

Ervaring deed hij de afgelopen tien jaar op door regelmatig in de horecagelegenheid in de polder te werken. De gemoedelijke sfeer die er nu is, wil hij handhaven. "Ik heb veel van Arie en Lisette geleerd, maar neem ook mijn eigen ervaring en wat ik geleerd heb mee", vult Bjorn aan. "We gaan het cafégedeelte binnenkort verbouwen; dat gaat qua inrichting meer naar brasserie en restaurant. Half januari is dat klaar."


Geurt Mouthaan