• De wethouders Zandvliet (links) en Kraijo onthullen het kunstwerk.
• De wethouders Zandvliet (links) en Kraijo onthullen het kunstwerk. Foto: Bert Bons

Wethouders onthullen Anamorphosis

alblasserdam • Op Haven-Zuid in Alblasserdam hebben de wethouders Dorien Zandvliet en Arjan Kraijo maandag het beeld Anamorphosis onthuld.

Met het plaatsen van het beeld wordt de plek, die beschouwd wordt als de toegangspoort is tot Werelderfgoed Kinderdijk, benadrukt.

Veel blik

"Het is nu nog een plaats met veel blik en allerlei werkzaamheden, maar over een poosje gaat het er hier heel anders uitzien", beloofde wethouder Kraijo in zijn korte toespraak voordat hij samen met wethouder Zandvliet de Alblasserdamse vlag van het kunstwerk trok.

De keuze voor het kunstwerk is in overleg met verschillende partijen gemaakt. Een beoordelingscommissie, bestaande uit Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, Kookgemak, Tourist Info en vertegenwoordigers van het cultureel netwerk Alblasserdam selecteerde uit meerdere voorstellen drie kunstwerken.

Smaak

Daarna hebben de inwoners van Alblasserdam gekozen voor het beeld dat hun voorkeur heeft. Kunstenaar Gerben Verhaar heeft het keuzeproces tijdens de onthullingsbijeenkomst nader toegelicht.

Hij erkende de keuze voor de voorgedragen kunstwerken voor een behoorlijk deel te maken heeft met smaak. Maar er waren ook duidelijk omschreven criteria. Zo moest het kunstwerk een duidelijke link hebben met het Damdorp en een blikvanger zijn voor Haven-Zuid.

Overgrote meerderheid

Uiteindelijk mochten de inwoners van Alblasserdam kiezen welk kunstwerk er daadwerkelijk zou komen. Met overgrote meerderheid werd voor Anamorphosis gekozen.

"Dat geeft aan dat dit kunstwerk bij voorbaat al in de harten van de Alblasserdammers gesloten is", legde wethouder Kraijo uit.

Geen brug

Het beeld werd onthuld in aanwezigheid van kunstenares Rosalinde van Ingen Schenau, die het beeld gemaakt heeft. Het kunstwerk bestaat uit vier lagen, die een doorkijkje geven van hoe Alblasserdam en omgeving eruit ziet en eruit zag. Zo zijn de molens van Kinderdijk erop te zien, evenals de oude torenkranen die enkele jaren geleden verwijderd zijn van Haven-Zuid. "Ik heb de vraag gekregen waarom ik de brug er bijvoorbeeld niet in afgebeeld heb", vertelde Rosalinde vlak voor de onthulling. "Dat heb ik gedaan omdat je de brug vanaf hier kan zien!"

Het kunstwerk is zó geplaatst dat de mooiste doorkijk mogelijk is vanaf Landvast. Vooral vanaf die plaats is in één blik ook de brug over De Noord goed te zien.