Tijdens de Zap instuif wordt brood uitgedeeld door Huig den Besten.
Tijdens de Zap instuif wordt brood uitgedeeld door Huig den Besten. Foto: Janny den Besten

'Zappen blijft noodzaak in Lekkerland'

nieuw-lekkerland • Zap-groep Lekkerland Schoon hield zaterdag haar eindejaars Zap-instuif. Onder het genot van een soepje en broodje werd gesproken over het opruimen van zwerfafval.

Ieder jaar ontvangt reinigingsdienst Waardlanden van de gemeente een bepaald bedrag per persoon. Hiervan wordt materiaal aangeschaft zoals prikstokken en handschoenen, een kleine attentie voor de vrijwilligers (kerststaaf), en de kosten van de bijeenkomst aan het eind van het jaar.

Jongste Zappers

De jongste Zap-medewerkers zijn Stefan en Job Crielaard, en Dennis Witter (13). "Ik vind het leuk om dit werk te doen," vertelt Dennis. "Je gebruikt het milieu en dan is het ook goed om er wat voor terug te doen. Met zappen ben je lekker buiten, en het geeft een fijn gevoel dat je bezig bent om de natuur schoon te maken."

Ongeveer eenmaal per maand gaat hij op stap om blikjes, papier, plastic, peuken, enzovoorts, op te ruimen. "Om deze tijd van het jaar liggen er ook vuurwerkresten, maar eigenlijk ligt er nooit veel troep in mijn wijk. Wel is het soms best koud om buiten te werken."

Kamer netjes houden

Thuis 'probeert' Dennis zijn kamer netjes te houden. "In de huiskamer lukt dat wat minder, maar mijn vader ruimt ook vaak op. Als ik buiten loop en opeens veel troep zie, neem ik dat meestal mee naar een prullenbak. Wanneer ik zelf afval heb en er staat geen bak, dan stop ik het in mijn jaszak en neem het gewoon mee totdat ik er ergens een zie. Ik weet niet of ik altijd blijf zappen."

"Nu ik op de havo zit, heb ik soms veel huiswerk. Twee keer heb ik een actie op De Wegwijzer, mijn oude basisschool, georganiseerd, samen met de mensen van de Zap-vereniging. We leggen de leerlingen uit wat de bedoeling is, gaan met hen zappen, en geven ze na afloop een presentje."

Oudste Zapper

De oudste Zapper, de 81-jarige Martin Rijnhof, merkt op: "Zappen is noodzaak. Maar het zou niet nodig moeten zijn." Navraag leert dat er over het algemeen veel vuil wordt gevonden.

Eén van de aanwezigen haalt per keer drie volle zakken op. Soms luiers en zelfs hondenpoepzakjes met inhoud. Een ander heeft het over zijn 'borrelroute': "Elke keer vind ik een of twee portflessen, en laatst zelfs een jeneverfles. Helaas zie ik die persoon nooit."

Volhouden

Ter afsluiting van de bijeenkomst wenst organisator Huig den Besten ieder toe: "Ik hoop dat jullie het nog lang volhouden om bij te dragen aan een schoon Lekkerland!"

Janny den Besten