• Een eerdere Kerstnachtdienst in Jozua Alblaserdam.
• Een eerdere Kerstnachtdienst in Jozua Alblaserdam. Foto: Leo de Geus

'Licht in de duisternis'

Sfeervolle Kerstnachtdiensten

Wat maakt de Kerstnachtdienst zo speciaal? Wat is de aantrekkingskracht? Dit is een verhaal over de magie van de Kerstnachtdienst, waarbij we vier Kerstnachtdiensten uit de regio belichten; in de Bethlehemkerk in Papendrecht, in de Elthetokerk in Alblasserdam, in de Jozuagemeente in Alblasserdam en in sporthal De Klipper in Nieuw-Lekkerland.

Bethlehemkerk

Johan Duijster is predikant van de Hervormde Bethlehemkerk in Papendrecht. Hij gaat op zondag 24 december om 21.30 uur voor in de Kerstnachtdienst in het kerkgebouw aan de Van der Palmstraat. "Het bijzondere van de Kerstnachtdienst is dat het nacht is", begint dominee Duijster. "En dat aspect is tekenend voor de komst van Christus. Dat gebeurde namelijk in de duisternis van ons bestaan." De komst van Jezus Christus in deze wereld staat centraal in de Kerstnachtdienst in de Bethlehemkerk. "Jezus kwam in de duisternis, maar hij werd het Licht van de wereld."

Johan Duijster vindt het altijd weer bijzonder dat juist met Kerst veel mensen naar de kerk komen die anders vaak verstek laten gaan. "Voor hen is juist de Kerstnachtdienst georganiseerd. Jezus is namelijk voor de hele wereld gekomen, dus iedereen is welkom." De Papendrechtse dominee heeft gekozen voor een eigentijds thema in zijn overdenking tijdens de Kerstnachtdienst: 'God gaat online'. Duijster: "Dat thema heb ik gekozen naar aanleiding van de eerste woorden in het bijbelboek Lucas, waar staat dat het in die dagen gebeurde dat keizer Augustus een volkstelling wilde houden. God ging online op het 'www', maar dan wel zijn eigen 'www'. Dat staat voor 'Wonder, worshop en wellness'. Het begint bij het wonder van de geboorte van Jezus. Dat leidt tot aanbidding en zorgt uiteindelijk voor welzijn. Niet voor welvaart, maar voor welzijn", verduidelijkt dominee Duijster.

Hij beseft dat Kerst twee kanten heeft. "Aan de ene kant is er het kindje dat vertedert, met mierzoete muziek die ons in een heerlijke sfeer brengt. Maar er is ook een ruigere kant. Want beseffen we wel waarom het nodig was dat hij kwam? En wat het voor God betekent heeft om zijn zoon naar deze aarde te sturen?"

'We gebruiken veel sfeer en licht en vertellen het Kerstverhaal'

Elthetokerk

Hester Radstake gaat op zondagavond 24 december om 22.00 uur voor in de Kerstnachtdienst van de Elthetokerk aan de Blokweerweg in Alblasserdam. "In deze samenkomst gaan we van het donker naar het licht. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Dat geeft een mooi effect. Er zijn met Kerst altijd meer mensen in de kerk dan op andere momenten. Zij zoeken die sfeer. Daarom gebruiken we veel sfeer en lichten en vertellen we het Kerstverhaal zoals dat in de bijbel staat en zingen we bekende liederen. Iedereen mag zelf een lichtje meenemen, om zo te laten zien dat we zelf een bijdrage mogen leveren een het licht in deze wereld."

Het Elthetoprojectkoor zal begeleiden bij het zingen van enkele liederen uit het nieuwe Liedboek van 2013, waarbij de (Kerst)melodieën van enkele Engelse Carols op Nederlandse tekst zijn gezet. Thema is de 'Cirkel van hoop, liefde, geloof, trouw en vrede'. De samenzang begint al om 21.50 uur.

Jozuagemeente

Voorganger Gerrit Mes verzorgt tijdens de Kerstnachtdienst in de Jozuagemeente in Alblasserdam een overdenking. De nadruk tijdens deze samenkomst, die om 20.00 uur begint, ligt echter op het samen zingen. "We hebben gezien dat het samen zingen iets doet met mensen", legt Mes uit. De Kerstnachtdienst van de Jozuagemeente trekt altijd veel mensen die anders nooit naar deze kerk komen.

Speciaal voor de Kerstavond wordt er een 'huiskamersetting' gecreëerd, met slechts enkele muzikanten en twee vocalisten in het midden en de bezoekers daaromheen. Dit levert een intieme sfeer op, maar dan wel met een grote groep mensen, want de Kerstnachtdiensten bij de Jozuagemeente worden altijd druk bezocht. "Door alles heen zal de Kerstboodschap duidelijk klinken", besluit Gerrit Mes. "God ziet om naar mensen en is naar ons toe gekomen. Dat geeft een enorme vreugde."

De Klipper

Al zolang als sporthal De Klipper bestaat, wordt daar een Kerstnachtdienst gehouden. "De drempel naar de sporthal is niet zo hoog", weet Bert Vonk uit Nieuw-Lekkerland. Hij is al jarenlang betrokken bij de organisatie van het evenement en vindt het mooi om te zien dat er elke keer weer ontzettend veel mensen op afkomen. "We zetten 700 stoelen neer en die zijn elk jaar bijna allemaal bezet!"

De sporthal wordt voor de Kerstnachtdienst sfeervol aangekleed. Samen met het professionele licht en geluid, verzorgd oor Jan Poirot, geeft dat een bijzondere beleving. "Het gaat natuurlijk niet alleen om de sfeer, maar het helpt mensen wel vaak om in de juiste stemming te komen", vervolgt Bert Vonk. Tijdens de Kerstnachtdienst wordt er niet alleen veel gezongen, ook het traditionele Kerstverhaal wordt verteld. Aan de Kerstnachtdienst in Nieuw-Lekkerland werken koor Reflexxion en de koninklijke fanfare Apollo mee.

"Wat voor mij persoonlijk ook heel belangrijk is bij de Kerstnachtdienst in Nieuw-Lekkerland, is het feit dat we dit met vijf kerken gezamenlijk doen. Ik vind het mooi om een eenheid te zien; we dienen één God en kerkmuren vallen weg wanneer we het hebben over de belangrijkste boodschap van de bijbel; God is naar deze wereld gekomen om ons te helpen!"