Afbeelding
Foto:

D66 kritisch over camera-opnamen

alblasserdam • De D66-fractie in de gemeenteraad van Alblasserdam noemt het maken van camera-opnamen van jongeren tijdens het stappen een paardenmiddel.

D66 Alblasserdam stelt daarom vragen aan het gemeentebestuur over de camera-opnames van jongeren onder invloed tijdens het uitgaan.

De politie wil die camerabeelden gaan gebruiken om jongeren daarmee te confronteren wanneer ze weer nuchter zijn. Dit zou ervoor moeten zorgen dat jongeren zich schamen voor hun gedrag en zich realiseren wat ze gedaan hebben. Met als doel dat openbare dronkenschap in het vervolg niet meer voorkomt. D66 vindt dit middel 'behoorlijk ingrijpend' en vraagt zich af of de problematiek echt zo ernstig is dat naar dit zware middel gegrepen moet worden.

D66 wil verder weten hoe het recht op privacy van de jongeren geborgd is, omdat noch zijzelf noch hun ouders vooraf toestemming kunnen geven voor het filmen. Tevens vraagt D66 zich af hoe de politie onderscheid maakt tijdens het filmen tussen jongeren ouder dan 18 en jonger dan 18 jaar. Ook vraagt de fractie zich af of een gesprek met ouders over het gedrag van de minderjarigen zónder dat er gefilmd wordt, niet net zo effectief kan zijn.

D66 wil daarnaast weten hoe de Autoriteit Persoonsgegevens aankijkt tegen het gebruik van bodycams door de politie. Volgens D66 heeft de Privacywaakhond vorig jaar het gebruik van deze bodycams een halt toegeroepen. Tot slot wil D66 weten of de bodycams ook voor andere doeleinden gebruikt worden.

De vragen van de plaatselijke D66 zullen binnen de wettelijke termijn beantwoord worden door het gemeentebestuur van Alblasserdam.