• Er lijkt geen verbod te komen op drones bij Kinderdijk.
• Er lijkt geen verbod te komen op drones bij Kinderdijk. Foto: Stockfoto

Vliegverbod drones lijkt weinig kansrijk

den haag/kinderdijk • Minister Sander Dekker ziet geen aanleiding om de regelgeving rond drones en privacy aan te passen. Daarmee reageert hij op vragen de VVD-Tweede Kamerlid Sven Koopmans stelde naar aanleiding van klachten van de Kinderdijkse molenaars over schending van hun privacy door drones.

De bewoners van de molens van Kinderdijk zijn de vele drones boven hun hoofd meer dan zat; in oktober vroegen ze de Molenwaardse gemeenteraad om een verbod op deze vluchten. Burgemeester Dirk van der Borg gaf toen aan te gaan kijken hoe er maatregelen getroffen kunnen worden om de overlast te beperken.

Steun vanuit de landelijke overheid krijgt hij daarbij nog niet. Minister Sander Dekker laat in de beantwoording van vragen van Sven Koopman weten: 'Ik ben vooralsnog van oordeel dat de huidige regelgeving op zich afdoende is.'

Aangifte

De minister baseert zich daarbij op het feit dat de Autoriteit Persoonsgegevens de afgelopen twee jaar niet of nauwelijks signalen heeft ontvangen over het gebruik van drones. Daarnaast wijst hij op de mogelijkheden die er al zijn om dronebestuurders aan te klagen als de privacy geschonden wordt. 'In dat geval kan men aangifte doen bij de politie.'

Hij vervolgt: 'De bepalingen uit de Luchtvaartregeling, die het vliegen met drones boven mensenmenigten en aaneengesloten bebouwing verbieden, zijn weliswaar opgesteld met het oog op de luchtvaartveiligheid, maar dragen indirect ook bij aan de bescherming van de privacy.'

Wel gaf de minister aan dat de handleiding drones en privacy, opgesteld onder het vorige kabinet, in de eerste helft van volgend jaar zal worden geactualiseerd en aangepast aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

"Een verbod van drones bij Kinderdijk is alleen mogelijk als de CTL (ligt rond vliegveld en daar mag je niet binnen vliegen) van Vliegveld Rotterdam groter wordt gemaakt en over Kinderdijk komt te liggen. Dat gaat niet gebeuren", stelt Peter Donk uit Sliedrecht, zelf gecertificeerd dronevlieger. "Molenaars moeten beseffen dat ze wonen in het landelijk gebied en daar mag je vliegen. Bovendien gaat de gemeente Molenwaard niet over het luchtruim. Het luchtruim is van iedereen."

Burgemeester Dirk van der Borg laat in een reactie weten dat het gemeentebestuur druk bezig is met het onderzoeken van de mogelijkheden tot een vliegverbod van drones boven de Kinderdijkse molens.

"Daarvoor hebben we van de raad in oktober vier maanden gekregen; de uitkomsten zullen er volgend jaar zijn. We bekijken in de eerste plaats welke wet- en regelgeving er momenteel is en wat andere gemeenten op dit gebied al hebben gedaan."