Pools en Duits bij de VU

papendrecht • Na de kerstvakantie kan men van start met een cursus 'Pools voor beginners'. Op 10 maandagavonden vanaf 8 januari van 19.30 tot 21.30 uur leert men hoe men zichzelf kan voorstellen en korte gesprekken kan voeren. Men leert eenvoudige zinnen bouwen, tellen en vragen stellen. De cursuskosten bedragen 165 euro. Daarbij is een boek nodig van 24,50 euro.
De cursus 'Duits Spreekvaardigheid en zakelijk' is bedoeld voor degenen die een tijd geleden een aantal jaren Duits hebben gevolgd. Zij kunnen in acht lessen hun spreekvaardigheid oefenen en weggezakte kennis opfrissen én direct in de praktijk gebruiken. Tijdens de lessen leert men voornamelijk spreken en de woordenschat uitbreiden. Daar waar nodig wordt aandacht besteed aan de grammatica, zoals werkwoorden vervoegen en naamvallen. Ook zakelijke gesprekken en telefoneren zullen aan bod komen. De cursus Duitse spreekvaardigheid start op dinsdag 16 januari van 19.30 tot 21.00 en kost 100 euro. Bijkomende kosten voor het cursusboek bedragen 20 euro.
Voor meer informatie of inschrijving kan men terecht op de website van de Volksuniversiteit Papendrecht: www.vupapendrecht.nl . Ook kan men tijdens kantooruren bellen naar 078-6154764.


Mantelzorgochtend

alblasserdam • In het kantoor van Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA) aan het Cortgene 20 te Alblasserdam wordt op donderdag 14 december weer een mantelzorgbijeenkomst gehouden. Het thema voor deze morgen is 'Feestdagen en mantelzorg' en belangstellenden uit Alblasserdam worden van harte uitgenodigd deze gezellige en informatieve ochtend bij te wonen.
Tijdens deze laatste mantelzorgbijeenkomst van het jaar zal het gesprek aangegaan worden over feestdagen en mantelzorg. Hoe beleven mensen die intensief voor een ander zorgen de feestdagen? Kan men genieten en ontspannen ondanks de ziekte van de partner of de dementie van ouders? Hoe gaat men om met herinneringen en hoe ziet men uit naar een nieuw jaar
De inloop is vanaf 09.45 uur en de bijeenkomst duurt tot ongeveer 12:00 uur. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer informatie via h.visser@stichtingwelzijnalblasserdam.nl of 078-2021220.


Koorreis van Eensgezindheid

oud-alblas • In de week van Hemelvaartsdag 2018 heeft Eensgezindheid in Oud-Alblas een koorreis naar de mooie stad Trier gepland. Enkele tientallen leden hebben zich al aangemeld en om de bus volledig te bezetten is er plaats voor medereizigers, bij voorkeur zangers die een beperkt aantal repetities kunnen meemaken voorafgaand aan de reis.

Na enkele koorreizen in het verleden gemaakt, waarvan de laatste naar Wenen in 2015, is bij het koor het idee gerezen om in 2018 weer een koorreis te organiseren. De gedachten gaan uit naar een reis van vier dagen naar Trier in Duitsland in de week van Hemelvaartsdag 2018. De mogelijk bestaat om daar in de dom van Trier als koor te zingen met daarbij de mogelijkheid om ook in een andere kerk te zingen. Belangstellenden kunnen bellen met Ab Leeuwis via 0184-419290 of Wijnie de Jong via 0184-693802. Mailen kan naar info@eensgezindheid-dekrekels.nl. Voor meer informatie: www.eensgezindheid-dekrekels.nl.