Afbeelding
Foto:

Prikkelarme kerstdienst in kerk

alblasserdam • De Ontmoetingskerk en de Havenkerk in Alblasserdam organiseren op zondag 17 december opnieuw een prikkelarme Kerstdienst.

De dienst is bedoeld voor iedereen die gevoelig is voor prikkels, zoals dat vaak het geval is bij mensen met NAH, autisme, ADHD of HSP. Het kan voor hen een mogelijkheid zijn om weer een keer naar de kerk te komen.

In oktober werd de eerste prikkelarme dienst gehouden. De bezoekers ervan waren blij met dit initiatief. "Om die reden organiseren we graag eenzelfde soort dienst in de aanloop naar Kerst. Zo hebben mensen die door welke oorzaak dan ook niet naar de Kerstdiensten kunnen, toch de mogelijkheid een Kerstviering te bezoeken met hun naasten", aldus de initiatiefnemers. De dienst wordt gehouden van 12.00 tot 12.30 uur in de Ontmoetingskerk aan de Blokweerweg 75 in Alblasserdam. Kerkzaal is open vanaf 11.45 uur.

De dienst is in de afgelopen periode voorbereid door ervaringsdeskundigen in samenwerking met dominee Hans van Walsum. "Met elkaar hebben we gekeken waar mensen die gevoelig zijn voor prikkels behoefte aan kunnen hebben tijdens een kerkdienst. Er zijn minder mensen dan in een reguliere dienst. Tijdens de dienst zal het geluid niet zo hard zijn, is het licht minder fel en is er meer ruimte tussen de stoelen."

"Daarnaast zorgen we voor een vaste structuur van de liturgie. Deze bevat alle onderdelen van een reguliere dienst, maar dan ingekort. Ook hebben we rekening met de prikkelgevoeligheid gehouden bij het uitkiezen van de Kerstliederen. De liederen zijn daarom niet zo lang en hebben een rustige melodie." Een liturgie opvragen en aanmelden kan bij Esther Vliegenthart via ervliegenthart@gmail.com.