Afbeelding
Foto: Willem de Zwijger College

Succesvolle week voor debaters

papendrecht • Twee debaters van het Willem de Zwijger College uit Papendrecht zijn doorgedrongen tot het landelijke Jeugddebat in de Tweede Kamer, dat in april volgend jaar gehouden zal worden.

Het Willem de Zwijger College deed vorige week maandag met tien leerlingen mee aan het Provinciaal Jeugddebat 2017, waarbij meer dan honderd deelnemers van allerlei scholen uit Zuid-Holland met Provinciale Statenleden in debat gingen. Uiteindelijk werden er aan het einde van de dag 10 leerlingen gekozen voor het landelijke Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer in april 2018.
Het was een spannende en leerzame dag voor de debaters: van de tien uitverkorenen werden er twee van het Willem de Zwijger College gekozen: Lieke Kors uit 1P en Evy Maat uit 3M. Zij gaan nu een traject in (inclusief een weekend op een kasteel) ter voorbereiding op het grote debat in de Tweede Kamer. Een paar dagen eerder deed de volledige debatclub mee aan een groot evenement, het Verkeersveiligheidsdebat in Landvast, Alblasserdam. Het ging om een debat tussen overheid, bedrijfsleven, jongeren en experts rondom het thema 'Ik maak een punt van nul verkeersslachtoffers'.
De Willem mocht de jongeren uit de omgeving Alblasserwaard en de Drechtsteden vertegenwoordigen. In drie rondes met lastige stellingen werd er gedebatteerd over het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer, de dode hoek van vrachtwagens en sluipverkeer. De jonge debaters (12 tot en met 18 jaar) wisten zich goed staande te houden tussen de ervaren volwassenen. De jury, bestaande uit Arjan Kraijo (wethouder Alblasserdam), Ada Aalbrecht (ROV-ZH), Herman Buijk (Politie Eenheid Rotterdam) en Eveline Bergwerf (docente en coördinator debating), koos uiteindelijk de leerlingen van de Willem tot winnaars en de prijs voor beste spreker ging naar Mila van Hunen (14 jaar).