Afbeelding
Foto: 123RF

Voedselbos Papendrecht positief ontvangen

papendrecht • Het Voedselbos in Park Noordhoekse Wiel in Papendrecht komt er, althans als het aan het overgrote deel van de bezoekers van de informatie-avond ligt. 36 geïnteresseerden luisterden woensdagavond naar de plannen om een bos met eetbare planten, noten en vruchten in het dorp aan te leggen.

Leo Quist van de Stichting Sociale Moestuin Papendrecht is blij met het verloop van de avond. 'Het is hartstikke goed verlopen en er werd levendig gediscussieerd'.

De stichting wil in het park een bos creëren wat voor 95 procent bestaat uit eetbare natuurlijke producten. Het bos moet toegankelijk zijn voor iedereen en er kan geplukt worden voor eigen gebruik of van de natuur genoten worden. De gemeenteraad van Papendrecht is positief, maar wil de mening van Papendrechters peilen op de informatieavond.

Op groene en rode post-its konden ideeën en bezwaren rondom het Voedselbos gedeeld worden. Het merendeel van de gebruikte post-its was groen, hoewel er ook enkele bezwaren waren. Bijvoorbeeld of de aanwezigheid van GenX in de omgeving voor vergiftigd eten kan zorgen. Quist: 'De resultaten van het onderzoek naar deze stoffen komt pas begin volgend jaar. Maar iemand van Voedselbos Nederland gaf aan dat de bekende waardes op dit moment zo laag zijn en nog zo vaak verdund worden, dat het weinig kwaad kan.'

Ook kwam de vraag of de natuur niet juist aangetast wordt door het aanleggen van een natuurlijke tuin. Volgens de bedenkers zal door de biodiversiteit in het bos de natuur niet verstoord worden, maar gestimuleerd. De ideeën van de aanwezigen worden ook meegenomen, zo werden er gewassen aangedragen die in het bos niet zouden mogen ontbreken.

De informatie-avond heeft de Stichting Sociale Moestuin niet alleen nog meer hoop gegeven dat er een Voedselbos komt, er hebben zich ook drie nieuwe vrijwilligers aangemeld. Half december neemt de gemeenteraad een besluit over het Voedselbos.