• De leerlingen en de wethouders zetten de wegwijzer overeind.
• De leerlingen en de wethouders zetten de wegwijzer overeind. Foto: Geurt Mouthaan

In- en uitstapzone voor betere opvang toeristen

'Zoef- en zoenzone is keihard nodig'

kinderdijk • In het Werelderfgoed Kinderdijk is vorige week woensdag begonnen met de aanleg van een uit- en instapzone voor touringcars.

Deze zone, die in maart 2018 gereed is, is een van de maatregelen om het toenemende aantal toeristen aan het wereldberoemde Alblasserwaardse Werelderfgoed in goede banen te leiden.

De wethouders Frank Meerkerk (Molenwaard) en Arjan Kraijo (Alblasserdam) plantten – samen met enkele leerlingen van de Nieuw-Lekkerlandse School met de Bijbel De Wegwijzer – een wegwijzer op de locatie langs de Lekdijk waar de uit- en instapzone wordt aangelegd. Geheel in stijl met het eeuwenoude molencomplex op de achtergrond deden ze dat op klompen.

De uit- en instapzone moet voorkomen dat de bussen her en der in Kinderdijk stoppen om toeristen uit- en in te laten stappen. 'Dit zorgt immers voor verkeers- en geluidsoverlast en soms ook voor gevaarlijke situaties', meldt Stichting Werelderfgoed Kinderdijk in een persbericht.

Zoef- en zoenzone

Dat Molenwaard en Alblasserdam hierin gezamenlijk optrekken, symboliseerden de wethouders door niet achter elkaar, maar gezamenlijk het woord te voeren. "We noemen het een zoef- en zoenzone. Hij is keihard nodig om de overlast te beperken en de toeristenstroom verder te reguleren", stelde Frank Meerkerk. "Het voorkomt ook plasbussen: snel uitladen, rondlopen en zonder een ticket kopen weer verdergaan. Hierdoor zullen wellicht meer bezoekers ook een kaartje voor Kinderdijk kopen."

En Arjan Kraijo. "Het is één van de stappen die we zetten om zowel de bezoekers als de inwoners van Kinderdijk te laten genieten van dit Alblasserwaardse werelderfgoed. Wij zijn daar trots en dat moeten we niet laten bederven door buschauffeurs die niet weten waar ze kunnen stoppen om hun passagiers uit te laten stappen en die daarom maar het dorp inrijden. Ook voor Alblasserdam is dit belangrijk."

Parkeergelegenheid

Het is, zo benadrukten Meerkerk en Kraijo, zeker niet de enige maatregel. "Naast de aanleg van de uit- en instapzone, wordt bijvoorbeeld parkeergelegenheid gecreëerd in het havengebied van Alblasserdam. Ook wordt het vervoeren van toeristen over water verder gestimuleerd. In 2016 maakten al 60.000 bezoekers gebruik van de Waterbus en bezochten 110.000 bezoekers Kinderdijk met een riviercruise. Het streven is om de komende jaren een steeds groter deel van het aantal bezoekers over water te vervoeren."

"Naast het bieden van parkeerruimte in Alblasserdam denken we eraan om dat ook te doen in plaatsen als Ridderkerk en aan de overkant van de Lek, waarna de toeristen met langzaam vervoer verder naar Kinderdijk gaan", vulde wethouder Kraijo aan.

En wethouder Meerkerk: "We hebben serieuze plannen om de route van de Waterbus verder door te trekken. Het stopt nu bij Kinderdijk, maar Nieuwpoort en Schoonhoven zijn ook ideale locaties om als halte in te stellen. Samen met de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk zijn we hard bezig om het toerisme en de recreatie in de Alblasserwaard nog meer op de kaart te zetten."

Gebiedsperspectief

Om alle inspanningen en uitdagingen op het gebied van leefbaarheid, waterveiligheid, economie, bereikbaarheid, cultuurhistorie, natuur en toerisme met elkaar te verbinden, is de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk momenteel ook bezig om een gebiedsperspectief te ontwikkelen.

'Zo'n perspectief zorgt ervoor dat ook op de langere termijn een juiste balans ontstaat tussen het benutten van de economische kansen die het toerisme biedt en het vergroten van de leefkwaliteit in Kinderdijk en omgeving', stelt de stichting. 'Het beter reguleren van de toeristenstromen vergt immers niet alleen maatregelen voor de korte, maar ook voor de langere termijn.'


Geurt Mouthaan