Afbeelding
Foto:

Auto-inbraken Sliedrecht met 81 procent gedaald

sliedrecht • Het aantal auto-inbraken in Sliedrecht is in de eerste zeven maanden van 2017 fors gedaald ten opzichte van 2016. Tot en met juli werd er slechts 13 keer ingebroken, een jaar eerder ging het nog om 69 inbraken in dezelfde periode. Dat blijkt uit politiecijfers van een proef met chemisch DNA.

De daling is groter dan elders in Nederland. Honderd DNA-kits werden in oktober 2016 in Sliedrecht-Oost, ten oosten van De Horst, Burg. Van Hofwegensingel en Leeuweriksingel, verspreid. Chemisch DNA is een onzichtbare vloeistof met daarin een unieke DNA-code. Auto's en auto-onderdelen kunnen hiermee worden bewerkt. Als er onderdelen gestolen worden leidt het DNA naar de rechtmatige eigenaar, waardoor het onaantrekkelijk zou worden om auto's of auto-onderdelen te stelen.

In de regio Drechtsteden-Buiten gaat het om een daling van 47 procent. De politie-eenheid Rotterdam kende in die periode een afname van slechts 17 procent. Over heel Nederland gezien gaat het om een daling van 19 procent.

In augustus en september nam het aantal auto-inbraken weer langzaam toe. In beide maanden waren dit er negen. Die stijging is ook zichtbaar in omliggende gemeenten. Burgemeester Van Hemmen: "We zijn ervan overtuigd dat we regelmatig aandacht moeten blijven geven aan onze inzet van chemisch DNA in Sliedrecht. Dat geldt trouwens ook voor de inzet van Buurttoezicht en de WhatsApp-groepen. Alles bij elkaar geven we daarmee een helder signaal af aan autodieven: blijf weg uit Sliedrecht! Daarom is het goed dat we nu weer uitgebreid aandacht besteden aan het voorkomen van auto-inbraken. Alleen mét elkaar houden we Sliedrecht veilig."

Vanaf nu kunnen alle inwoners van Sliedrecht een set met chemisch DNA bestellen via www.sdna.nl/shop. Met de actiecode SLDT30A17 betalen inwoners slechts 15 euro in plaats van 69,50 euro. De gemeente Sliedrecht betaalt het resterende bedrag. In totaal zijn 175 autokits beschikbaar voor inwoners van Sliedrecht. Hiervoor geldt: op is op