Alblasserwaarders zwieren op hun thuisbaan in Dordrecht
Alblasserwaarders zwieren op hun thuisbaan in Dordrecht Foto: Petra Scheurwater

Het Gewestelijk Kampioenschap werd op hun thuisbaan verreden

Alblasserwaarders zwieren over het ijs

dordrecht · Zo mooi mogelijk zwieren en zwaaien, daar draaide het donderdag 16 november om op de Sportboulevard in Dordrecht. Tijdens het Open Gewestelijk Kampioenschap Schoonrijden van Zuid-Holland was de Alblasserwaard goed vertegenwoordigd.

Aan het kampioenschap doen zo'n 30 schoonrijders mee. Voor het eerst wordt er in Dordrecht gestreden om de titels voor paren en dames en heren individueel. De schoonrijdersparen schaatsen drie figuren tijdens de wedstrijd: hand in hand naast elkaar, naast elkaar rijdend met de handen gekruist en precies achter elkaar rijdend.

Hoewel veel rijders een vaste schaatspartner hebben is dat niet per se nodig. Ton Rosloot uit Alblasserdam rijdt al schoon sinds de jaren '90. "Je moet wel een beetje trainen, maar de schaatslag is voor iedereen gelijk. Dus je kan zo met een ander wegrijden, hoewel de finesse dan mist. Ik heb wel eens op een toernooi met twee dames gereden: met mijn vaste partner en een dame die geen partner had."

Durven
De Papendrechtse Pleunie Korteland is bestuurslid van de Landelijke Vereniging van Schoonrijders. "Je moet durven op de buitenkant van je ijzers te schaatsen. De kunst is om te rijden met iemand die het heel goed kan, dan pak je het vrij snel op. Maar voor dat je zelf alleen zo scheef door de bochten durft, dat duurt wel even."

Rosloot vult haar aan: "Je hangt dus echt op het snijpunt van dat ijzer, daar moet je houvast in vinden, dan nog een beetje achterover hellen en dan kan je echt een goede bocht rijden. Aan het eind van de baan moet je namelijk 180 graden draaien."

Volgens mede dorpsgenoot en schoonrijdster Gerda van Reijmersdal kan je het vergelijken met een 'dancing'. "Het is eigenlijk hetzelfde als je gaat dansen. Iemand die heel goed danst, die neemt je mee. Die geeft je het vertrouwen dat je onbevangen mee kan dansen. Dat is het, dat je met iemand rijdt waarbij je onbevangen mee schaatst krijg je dat gevoel. Je hebt namelijk ook snelheid nodig, want daarmee kan je makkelijker die schuine kant op zoeken."

Unaniem zijn ze het erover eens dat de kunst van het schoonrijden de afzet op de buitenkant van de schaats is. De meeste schaatsers beheersen dat onvoldoende, maar in het schoonrijden draait het vooral om de technische aspecten en rijdt men afwisselend op de binnen- en buitenkant van de schaats. Van Reijmersdal "Het is een kwestie van behendigheid en gewicht. Er zitten heel veel elementen in die de basis zijn van schaatsen."

Schaatsen voor gevorderden
De jongste deelnemer aan het kampioenschap is 45 jaar. Hoewel de sport graag jonge sporters ziet komen, is dat niet het allerbelangrijkste. Schoonrijden leer je namelijk het beste met iemand die het al goed kan.

Korteland: "Oude mensen kunnen juist heel goed schoonrijden, dat is het leuke eraan. Je kan juist heel veel leren van mensen die het goed kunnen, dan is de oudere leeftijd juist een voordeel."

In Nederland zijn er ongeveer 200 schoonrijders actief en rijden meerdere kampioenschappen in het jaar. Zij rijden in twee divisies, de A-klasse is voor iedereen toegankelijk. Als je in die klasse minstens drie keer een prijs hebt gewonnen, dan promoveer je naar de Hoofdklasse. Als je daar niet genoeg wint dan degradeer je terug naar de A-klasse.

Rosloot: "Ik ben deze wedstrijd individueel tweede geworden en met paren derde. Ik heb ook in de Hoofdklasse gereden, maar ben daar weer uit gedegradeerd. Toen heb ik eigenlijk een jaar niks meer gewonnen en deze eerste wedstrijd van het seizoen was het weer raak, dus dat geeft goede hoop.

Petra Scheurwater