Foto: 123rf.com
Foto: 123rf.com Foto: 123rf.com

Geen gratis PFOA-bloedproef voor iedereen

papendrecht • Er komt vooralsnog geen gratis bloedproef om te testen op de aanwezigheid van de gevaarlijke stof PFOA voor heel Papendrecht.

Een motie van de fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) die dat moest regelen, werd donderdag tijdens de begrotingsraad niet aangenomen. Alle overige partijen in de Papendrechtse gemeenteraad stemden tegen het voorstel van de eenmansfractie van Ruud Lammers.

De hoge kosten hiervan gaven hierbij de doorslag. Het is namelijk niet aannemelijk dat de landelijke overheid hiervoor de portemonnee trekt.

Klein deel

De Nederlandse regering stelt gratis bloedproeven ter beschikking voor inwoners die in een straal van enkele kilometers rondom Dupont/Chemours in Dordrecht wonen. Hierdoor komt maar een klein deel van Papendrecht in aanmerking voor de gratis bloedproeven.

Ieder ander die dat wil, kan zelf én op eigen kosten een bloedproef laten uitvoeren op de gevaarlijke stof die jarenlang door Chemours/Dupont uit Dordrecht is uitgestoten. Deze bloedproef kost 82 euro.

Honderden euro's

"Voor een gezin met een paar kinderen praat je dan al snel over enkele honderden euro's", rekende Ruud Lammers van OP uit.

Maar de rest van de raad kon ook rekenen. "Als tien procent van de Papendrechtse bevolking een bloedproef wil laten uitvoeren en de gemeente Papendrecht gaat dat betalen, praat je over en enorme kostenpost", reageerden diverse gemeenteraadsleden. Een rekensommetje leert dat het in dat geval om ongeveer een kwart miljoen euro gaat.

Te hoge kosten

Iedereen in de raad zou graag bloedproeven willen voor iedereen, maar de kosten lopen dan teveel uit de hand. Daardoor werd de aanbieding van de gratis PFOA-bloedproef afgewezen met 22 stemmen tegen en 1 voor (van OP).