Afbeelding
Foto:

Hoeveelheid restafval per inwoner daalt

alblasserdam • De hoeveelheid restafval per inwoner daalt in de gemeente Alblasserdam. Dit blijkt uit tussentijdse cijfers over het resultaat van het grondstoffenplan van de gemeente.

Als de huidige trend zich doorzet, gaat de hoeveelheid restafval eind dit jaar naar 185 kilogram per inwoner. Vóór de invoering van het plan werd per inwoner 233 kilo restafval per jaar geproduceerd. Wethouder Peter Verheij (buitenruimte): "Dit mooie resultaat hebben we bereikt door de medewerking van onze inwoners. Steeds meer mensen zien in dat afval scheiden en recycling belangrijk is voor het milieu."

Het grondstoffenplan is een pakket aan maatregelen om de hoeveelheid restafval per persoon te verminderen. Alle huishoudens zijn inmiddels voorzien van containers voor plastic, blik en drinkpakken of hebben inzamelpunten in de buurt. Laagbouwhuishoudens die nog niet waren voorzien van een container voor oud papier en karton, hebben deze inmiddels ontvangen. Op dit moment worden de laatste ondergrondse containers voor restafval beter verspreid over het dorp.

De tussentijdse cijfers laten zien dat Alblasserdammers hun afval steeds beter scheiden. Tot oktober dit jaar is per persoon 14 kilo plastic, metalen verpakkingen en drankkartons (PMD) ingezameld, 60 kilo groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en 39 kilo papier. PMD is sterk en GFT is licht toegenomen, papier is gelijk gebleven vergeleken met vorig jaar.

De komende tijd gaat de gemeente aan de slag met de verfijning van de uitvoering van het plan om inwoners te helpen het afval nog beter te scheiden. Zo gaat de gemeente samen met afvalbedrijf HVC door met het geven van tips over het goed scheiden van afval. Er zit nog steeds 50 kilo oud papier en 80 kilo groente-, fruit en tuinafval (GFT) per inwoner in het restafval. Een goede oplossing vinden voor het scheiden van GFT bij hoogbouw staat dan ook hoog op de agenda.