Afbeelding
Foto: Richard van Valen (m) na zijn promotie

1 Waarop bent u gepromoveerd?

Verpleegkundig specialist Richard van Valen promoveerde op woensdag 1 november. Dit deed de Alblasserdammer vanuit het Erasmus MC.

Richard: "Ik heb de afgelopen zes jaar onderzoek gedaan naar het voorkomen, herkennen en behandelen van complicaties na hartoperaties."

2 Wat heeft u ermee bereikt?

Richard: "Wat wij onder andere hebben aangetoond is dat verpleegkundigen heel goed in staat zijn om de pijn na een grote hartoperatie te verminderen, maar dat de voorwaarden zoals alles in het systeem vastleggen wat er is gecontroleerd, voor nog meer werkdruk zorgt en daarmee een punt van aandacht is."

3 Kun je als verpleegkundige dan promoveren?

Richard: "Het is minder bijzonder aan het worden. Verpleegkundigen proberen steeds meer aan te tonen dat ze niet alleen op de werkvloer een bijdrage hebben, maar ook wetenschappelijk."

4 Waarom bent u gepromoveerd?

Richard: "Het was mijn persoonlijke ambitie om te leren hoe je goed wetenschappelijk onderzoek moet doen. Daarnaast loop ik al een aantal jaar op de hartchirurgie mee en je ziet dat daar een aantal problemen zijn die we met al onze kennis en kunde niet onder controle hebben."

5 Wat gaat u er nu mee doen?

Richard: "Ik ga een aantal dagen in de week door als verpleegkundig specialist. Daarnaast blijf ik wetenschappelijk onderzoek doen en probeer ik in Europa een netwerk op te bouwen om te laten zien waarmee ze bezig zijn."