• De luchtmeetinstallatie langs de Ruigenhil.
• De luchtmeetinstallatie langs de Ruigenhil. Foto: Bert Bons

'Een klein dorp waar innovatieve dingen uitgeprobeerd mogen worden'

Proeftuin tegen luchtvervuiling

alblasserdam • "Maar we zijn niet tevreden en willen in de regio het voortouw nemen om te gaan voldoen aan de veel strengere normen van de Wereld Gezondheids Organisatie", vertelt wethouder Arjan Kraijo van de gemeente Alblasserdam.

"De berichten zijn positief, maar we zijn er nog niet", vervolgt Kraijo. Alblasserdam gold in de afgelopen jaren als het stiefkindje binnen de Drechtsteden voor wat betreft de luchtkwaliteit. De snelweg, de tunnel en zware industrie zoals Nedstaal zorgden ervoor dat de luchtvervuiling in het dorp groot was.

Vorig jaar werd er een plan gelanceerd, waarbij voorlichting en overleg een belangrijke rol speelden. "Nu willen we volgende stappen zetten, want als de lucht schoner gemaakt kan worden, gaat de levensverwachting met een jaar omhoog."

Inwoners van Alblasserdam krijgen de komende tijd informatie over maatregelen die iedereen kan nemen. Het terugdringen van houtkachels en vuurwerk en het stimuleren van elektrisch vervoer zijn belangrijke speerpunten. "Veel bromfietsen stoten net zoveel schadelijke stoffen uit als vrachtwagens. Waarom wordt er niet overgestapt op elektrische scooters? Daar zijn tegenwoordig ook veel hippe modellen van."

Elektrische deelauto's

De gemeente Alblasserdam start in samenwerking met de provincie een project waarbij vijf elektrische deelauto's geleasd kunnen worden. Voorwaarde is dat de auto geregeld gedeeld wordt met anderen, zodat meer mensen kunnen ervaren hoe het is om met een elektrische auto te rijden. Binnenkort start de gemeente een wervingscampagne.

Daarnaast wil Kraijo graag een onderzoek starten naar de effecten van het openstellen van de Oude Torenbrug voor vrachtverkeer. Daardoor wordt de situatie op de Ruigenhil, veruit het vieste plekje van Alblasserdam, naar verwachting verbeterd, omdat daar dan minder vrachtwagens zullen gaan rijden. Het onderzoek naar de gevolgen voor de lucht- en geluidkwaliteit als er vrachtwagens over de Oude Torenbrug rijden, wordt uitgevoerd op papier, met rekenmodellen dus.

Verder zijn er plannen en ideeën om gebruik te gaan maken van planten die fijnstof filteren en speciale coating die datzelfde fijnstof absorberen. Kraijo: "De provincie ziet Alblasserdam als een klein dorp waar de luchtproblemen groot zijn en waar innovatieve dingen uitgeprobeerd mogen gaan worden."

De luchtafzuiginstallatie nabij de snelweg, die nu geplaatst is aan de Ruigenhil, vormt ook onderdeel van discussie. De installatie zou eigenlijk veel dichter bij de monding van de tunnel moeten staan, maar dat wil Rijkswaterstaat vanwege veiligheidsoverwegingen niet. De installatie kan tienmaal zoveel vieze lucht zuiveren wanneer die verplaatst wordt boven de opening van de tunnel.