• Het lezen van een boek is niet voor iedereen vanzelfsprekend.
• Het lezen van een boek is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Volgende stap tegen laaggeletterdheid

alblasserdam • De gemeente Alblasserdam gaat samen met een grote groep organisaties nieuwe plannen ontwikkelen om mensen met een taalachterstand te helpen. Er zijn daarvoor nieuwe taalvrijwilligers nodig.

Alblasserdam heeft ongeveer 1500 laaggeletterden. Dat zijn mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of omgaan met de computer. In de Drechtsteden zijn er maar liefst 33.000 laaggeletterde mensen. Nederland telt 2,5 miljoen mensen (van 16 jaar en ouder), die laaggeletterd zijn.

Wethouder Zandvliet: "Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend te kunnen lezen of schrijven. Zij hebben bijvoorbeeld moeite om het recept van medicijnen te lezen of begrijpen reisinformatie op het internet niet. Wij vinden het belangrijk dat iedereen in Alblasserdam mee kan doen in de maatschappij en lezen en schrijven horen daarbij."

Sinds enkele jaren is de gemeente Alblasserdam aangesloten bij het 'Bondgenootschap Geletterdheid' in de Drechtsteden. Steeds meer partijen hebben zich hierbij aangesloten, zoals het Albert Schweitzerziekenhuis, Leger des Heils, bibliotheek en Dienst Gezondheid &Jeugd.

Zij hebben onder meer gekeken naar de eigen communicatie van de deelnemende organisaties. De brieven die de gemeente stuurt naar mensen, zijn bijvoorbeeld onder de loep genomen. "Die moeten eenvoudig zijn en beginnen met het belangrijkste nieuws", legt wethouder Zandvliet uit.

"Een volgende stap die we graag willen zetten, is het werven van taalvrijwilligers", vervolgt wethouder Zandvliet. De taalvrijwilligers die zich aanmelden, krijgen scholing om de taal goed te kunnen overbrengen aan de laaggeletterden.

Intussen gaat de gemeente Alblasserdam samen met de organisaties van Bondgenootschap Geletterdheid proberen om te achterhalen wie de 1500 laaggeletterden uit Alblasserdam zijn.

"We willen hen helpen om hun taal te verbeteren. Wie weet willen ze het niveau behalen dat ze hun kinderen goed kunnen voorlezen. Of ze willen de papieren van de overheid beter begrijpen of zich beter thuis voelen op het internet. Voor iedereen die zich aanmeldt, willen we een passend programma aanbieden."

Mensen die het leuk vinden om anderen te helpen met dagelijkse lees- en schrijfmomenten, of om een groepje te begeleiden, kunnen zich aanmelden. Ook zoekt de gemeente taalvrijwilligers die het taalhuis in de bibliotheek kunnen bemensen. De Stichting Lezen en schrijven zorgt voor materiaal en scholing.

"Daarnaast hopen we dat mensen zich aanmelden die geïnteresseerden doorverwijzen naar organisaties die taallessen aanbieden", besluit wethouder Zandvliet. Bij voldoende deelnemers zijn de lessen in Alblasserdam, anders elders in de Drechtsteden. Aanmelden kan bij de bibliotheek of bij de Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA).