• De bibliotheek aan De Markt gaat verhuizen.
• De bibliotheek aan De Markt gaat verhuizen. Foto: Bert Bons

B&W ziet onvoldoende draagvlak en wil extra onderzoek doen

Toch geen supermarkt in bibliotheek

papendrecht • Het college van B&W van Papendrecht ziet voorlopig af van het plan voor de vestiging van een supermarkt in het pand van de bibliotheek aan de Markt.

Er komt nu een onderzoek wat er het best kan worden gedaan op deze locatie. Tot voor kort zou een Aldi komen op die locatie, maar die haakte af. In de uitwerking was gebleken dat de komst van deze supermarkt voor de gemeente financieel niet haalbaar was.

Daarna bleek Lidl interesse te hebben om te verhuizen van haar huidige vestiging (aan de oostzijde van winkelcentrum De Meent) naar de bibliotheek aan de westzijde van De Markt.

Verzet

Daarnaast was het zo dat bewoners van het pand boven de bibliotheek zich al geruime tijd verzetten tegen het plan voor een supermarkt. Zij vrezen overlast op die locatie.

De bibliotheek zit in een veranderingsproces, waarbij overgestapt wordt naar de formule van een kenniscentrum. Deze verandering zorgt ervoor dat er minder ruimte nodig is voor de activiteiten. Het huidige pand is dan te groot.

B&W willen daarom vasthouden aan de verhuizing van de bibliotheek. Het huidige pand komt dan leeg te staan.

Het nieuwe pand van de bibliotheek, waarin ook ruimte komt voor horeca, moet verrijzen tussen het gemeentehuis en de Veerpromenade.

Tijdelijk adres

Omdat dat pand er nog niet staat, zou de bibliotheek eerst naar een tijdelijk adres aan Den Briel verhuizen. Nu de vestiging van een supermarkt in de bibliotheek van de baan is, is de noodzaak van een tijdelijk onderkomen voor de bibliotheek mogelijk niet meer nodig.

De gemeente Papendrecht gaat nu verdere studie doen naar een goede herbestemming van het pand van de bibliotheek aan de Markt.

Geen goede afweging

Het college constateert op basis van contacten met bewoners en bespreking in de raadscommissie dat er op dit moment nog niet tot een goede afweging van een herbestemming van de huidige bibliotheek kan worden gekomen. Er is op dit moment nog geen goed beeld van alle mogelijke consequenties, waardoor er nog geen gedegen draagvlak voor een herbestemming is.

Verantwoordelijk wethouder Anouk van Eekelen geeft aan dat zij naast de optie van de Lidl ook andere alternatieve opties voor herbestemming goed wil onderzoeken: "De herbestemming moet deugen en moet goed onderzocht worden."

"Alle consequenties moeten in kaart gebracht worden, zowel financieel als qua versterking van de Markt en van het centrum in zijn totaliteit. Ook de impact wat elke beslissing heeft voor andere betrokken locaties moet goed onderzocht worden."

Op basis van dit onderzoek komt het college te zijner tijd tot een afweging en zullen er nieuwe plannen worden gemaakt voor een herbestemming van deze locatie.