• Papendrecht en Drechtstreek maakten er een mooie derby van.
• Papendrecht en Drechtstreek maakten er een mooie derby van. Foto: Richard van Hoek

Papendrecht delft onderspit in boeiend schouwspel

Drechtstreek feest op Slobbengors

papendrecht • Sportpark Slobbengors stond afgeladen vol en de spelers werden onthaald met vuurwerk in de kleuren van beide clubs. Alle ingrediënten waren aanwezig om er een prachtige derby van te maken en daarin werd niemand teleurgesteld.

"Dit was genieten", klonk het logischerwijs bij de winnende trainer Miguel Muñoz. "Vandaag kijk je niet alleen naar de punten. Het was een echte voetbalwedstrijd met twee ploegen die aanvallend willen spelen."

Zijn collega Peter den Haan stond er wat beteuterd bij. "De lokale eer stond vandaag op het spel. Helaas waren de mooiste kansen niet aan ons besteed."

Het duurde een klein kwartier tot de wedstrijd ontbrandde met een eerste kopkans voor Papendrecht-aanvoerder Nick Kamerling waarop doelman Joris Moesman redding bracht. Nadat Justin Beemsterboer naast schoot ontstond er ook aan de overzijde gevaar. Joey Hakkesteeg werd diep gestuurd maar Kamerling kon ternauwernood zijn schot eruit halen. Michael Slingerland had vervolgens de 0-1 op zijn schoen. Door de zenuwen knalde hij hoog over.

Power

"Hakkesteeg had dit jaar nog geen minuut in het eerste gestaan", gaf Muñoz aan. "Ik had hem nodig om meer ruimte te creëren voor Slingerland, die achter hem kwam te spelen. Hakkesteeg bracht veel power in de spits."

Het zou zich uitbetalen maar niet voor Papendrecht nog tweemaal gevaarlijk werd. Eerst stuitte Koen Lighaam vanuit een hoekschop van dichtbij op Moesman en kort daarop kon de linksbuiten net zijn voet niet tegen de bal krijgen bij een voorzet van Jay Luciano.

Na een halfuur spelen opende Drechtstreek de score. Mark Kunst zette voor en Randy Kroos kopte in. Keeper Timo Kurpershoek kon deze inzet nog keren maar liet de bal los, zo voor de voeten van Slingerland: 0-1.

Papendrecht antwoordde meteen, maar de goal van Beemsterboer werd afgekeurd wegens vasthouden. Kort voor rust eindigde een gevaarlijk ogend schot van de spits in de handen van Moesman.

De tweede helft begon met wat kansen voor Papendrecht maar met een klein uur op de klok sloeg Drechtstreek toe. Een voorzet van Kunst werd prachtig in één keer via de paal binnengeschoten door Kroos. "Soms moet je niet nadenken maar gewoon uithalen", lachte de rechtsbuiten. "Je moet hier een beetje geluk bij hebben. Ik nam 'm vol op de slof en raakte 'm perfect."

Papendrecht moest op zoek naar de aansluitingstreffer en vond die bijna. Na een voorzet van Lighaam kon invaller Jearlon Martina vrij inkoppen. In plaats van een hoek uitkiezen kopte hij recht in de handen van Moesman.

De gastheren bleven het nadien wel proberen maar de blauwwitte meer kon niet worden geslecht. Lighaam was nogmaals vanuit een corner gevaarlijk maar zijn schot werd bij de tweede paal van de lijn gehaald door Björn van Ingen.

Scherp

"We waren een paar keer gevaarlijk in de scrimmage", weet Lighaam. "Maar de bal viel voor ons steeds ongelukkig. Elke keer zat er wel iemand tussen en dat is zonde. Of we niet scherp waren voor de goal? In zo'n wedstrijd staat iedereen op scherp. Het is jammer dat je verliest maar met zoveel publiek en zo'n opkomst, dan is iedereen er klaar voor. Hier doe je het voor. In de wedstrijd is de rivaliteit enorm maar daarbuiten is de sfeer onderling geweldig."

De Haan vond dat vooral zijn ploeg bleef aanvallen en daarom wel meer had verdiend. "Nadat Drechtstreek op voorsprong kwam zakten ze steeds verder in. Lighaam was een paar keer zeer gevaarlijk en die kopbal van Martina had er ook in gemoeten. We hebben mogelijkheden genoeg gehad om er meer uit te halen."

Na twee gelijke spelen en nu een verlies geeft Papendrecht even pas op de plaats in 2F. "We staan nu op vijf punten van de koppositie. Het is misschien niet reëel dat we om het kampioenschap kunnen meestrijden", vindt De Haan. "Maar we willen wel zo hoog mogelijk meespelen."

Muñoz genoot na afloop uiteraard van de overwinning. "We zaten goed in de wedstrijd en in zo'n derby geeft de vorm van de dag de doorslag. Ik ben er trots op dat we een goede ploeg als Papendrecht onze wil hebben opgelegd."

Marco van Vlijmen