• Tamer Ozkan, Marijn van Mourik , Ton Enthoven, Ricardo Sam-sin, Cees Kleijwegt (v.l.n.r.).
• Tamer Ozkan, Marijn van Mourik , Ton Enthoven, Ricardo Sam-sin, Cees Kleijwegt (v.l.n.r.).

Ruim 400 kilometer fietsen door de rimboe

Warm hart voor kinderen in Nicaragua

molenwaard • Op dit moment zijn zij druk bezig met trainen en verwerven van sponsorgelden. Doel: thuisloze kinderen een goede verzorging en studiemogelijkheden geven in de familiehuizen van WereldOuders.

Ricardo Sam-sin doet voor de vierde maal mee aan de Nicaragua Volcano Challenge. Hij vertelt: "We slapen een paar keer in zo'n familiehuis. Het is heel mooi om te zien dat het er werkelijk vooruit gaat. Drie jaar geleden was er nog geen warm stromend water, maar sinds twee jaar kun je onder de douche. De kinderen weten dat we er voor hen komen. Na onze aankomst staan ze de volgende morgen paraat om ons te helpen onze fietsen in elkaar te zetten. Ze vinden dat prachtig om te doen."

Vulkaanhellingen

Cees Kleijwegt gaat dit jaar voor de tweede maal mee. "Je fietst op vulkaanhellingen en langs oases. Het is adembenemend mooi om vanaf zo'n vulkaan naar beneden, naar het vulkaanmeer te kijken. Ik heb apen op een apeneiland gezien. Aan het eind van de dag zitten we soms op het strand rondom een kampvuur. Regelmatig is het fietsen echt afzien. Je hebt hellingen tot 27 %. Dat klimmen houdt maar niet op. Dan maakt de weg een bocht en dan ga je na die bocht alweer omhoog. Voor je gevoel klim je tot in het oneindige."

Met een grijns: "En dan kom je na een hele dag fietsen bij het familiehuis aan en staan de kinderen je op te wachten met een bal onder hun arm."

Iedere zondag

Ton Enthoven, Marijn van Mourik en Tamer Ozkan maken het vijfkoppige team compleet. Iedere zondagochtend fietsen ze zo'n 35 tot 70 kilometer. In Molenwaard en omgeving, maar ook op mountainbikepaden bij Drunen, de Utrechtse Heuvelrug of Oostvoorne.

Enkelen van hen zijn begonnen met fietsen omdat ze wilden afvallen, een ander fietste al jarenlang, en de jongste van de groep, de dertigjarige Marijn van Mourik, heeft pas een mountainbike gekocht sinds hij zich voor dit project had opgegeven. "Het zal ongetwijfeld weleens afzien zijn," zegt hij, "maar ik heb er helemaal zin in. Het is een mooie uitdaging."

Opbrengst

Elke gedoneerde euro gaat volledig naar het project WereldOuders. De mannen betalen zelf hun reis- en verblijfkosten. WereldOuders zet zich in om de situatie van kansarme kinderen in Latijns Amerika te verbeteren.

Kinderen en jongeren worden in familiehuizen opgevangen waar zij verzorging en scholing krijgen, of zij worden begeleid terwijl ze bij familie wonen. Ze blijven net zo lang aan WereldOuders verbonden totdat zij op eigen benen kunnen staan.

Het is de bedoeling dat elke deelnemer aan de Volcano Challenge 3500 euro sponsorgeld verwerft. De vijf mannen uit Alblasserdam, Nieuw-Lekkerland en Papendrecht zeggen eensgezind: "Wij brengen dit geld als groep bij elkaar. Liefst nog meer dan het totaal van 17.500 euro!"

Eigen tempo

De vijf vrienden kijken ernaar uit. Ton (52, en daarmee de oudste van de ploeg) merkt op: "Mij krijgen ze niet gek. Als het moet, ga ik gewoon in mijn eigen tempo de berg omhoog. Hoe zwaar het wordt, hangt er vanaf of het regenseizoen is afgelopen. Door de regen ontstaat er zo veel blubber dat je soms lopend verder moet!"

Tamer: "Het komt erop neer dat het een mooie ervaring wordt in een ander deel van de wereld. Het zal vast een gezellige tijd zijn met veel lol. Als je daar ook nog de kinderen mee kunt helpen, dan is dat een mooie klus."

Donaties zijn van harte welkom. Zie www.inactievoorwereldouders.nl/team/team-enthoven voor meer informatie en mogelijkheden om een bijdrage te doen.

Janny den Besten