• Enkele winnaars met de juryleden.
• Enkele winnaars met de juryleden. Foto: Mark van Deelen

Groot Papendrechts Dictee op woensdag 22 november

'Dictee tintelt van gevoel voor humor'

papendrecht • De inzet van de taalstrijd in de arena van het zalencentrum De Palm in Papendrecht is met zo min mogelijk missers aan spelfouten het strijdperk te verlaten.

Voor de twaalfde keer in successie wordt het Groot Papendrechts Dictee (GPD) door de sectie Letteren van de Stichting Culturele Raad Papendrecht (CRP) gehouden. Elk jaar weer blijkt dat er in Drechtsteden en Alblasserwaard heel wat taalvrienden zijn, die het leuk vinden een taalproeve voorgelegd te krijgen, waarin zich de nodige voetangels en klemmen op het terrein van de spelling van de eigen taal verscholen houden.

Was in verreweg de meeste edities van het GPD poëet Hans Verzijl de maker van het dictee, nu is het Bianca Nederlof uit het Papendrechtse die voor de tweede keer in successie de klus klaart. Bianca wist in de voorbije dicteesessies vaak bij de drie best scorende deelnemers te finishen. Zo in 2015 toen zij met Elly Kranendonk (2) uit Alblasserdam en Sjaugé de Vries (3) uit Papendrecht bij de tiende editie de minste fouten maakte.

Bij het debuut van Bianca Nederlof met haar werk van in totaal 266 woorden 'Een waardeloos dictee' waren de best scorende deelnemers Dordtenaar Randy van Halen en Papendrechtsen Inge Kooijman en Annie Schep.

Eigentijds verhaal

Juryvoorzitter Piet Kaptein: "Heel blij ben ik ermee dat onze Bianca opnieuw het GPD ontworpen heeft. Wij als jury mochten haar concept van welgeteld 249 woorden inzien en ik haast mij te zeggen dat mijn vroegere leerling een pracht van een goedlopend, eigentijds verhaal heeft geschreven. De story herbergt uiteraard een dosis struikelblokken, maar die zijn wel vervat in een spannende story die tintelt van gevoel voor humor en van begin tot eind de schrijvers zal boeien. Bianca onderscheidt zich niet alleen in het schrijven van boeken als de thriller 'Ongrijpbaar', maar ook in het concipiëren van een daverend dictee."

Geweldig

"Ook vind ik het geweldig dat Bert Lock weer van de partij is", vervolgt Kaptein. "Hij verstaat immers de kunst op ludieke maar deskundige wijze een verhaal door De Palm te laten vlinderen. Dicteren is een vak en Bert is een vakman."

Het maximumaantal deelnemers aan de taalstrijd heeft de sectie bepaald bij zestig, waarbij de enige restrictie is dat zij zestien jaar of ouder dienen te zijn en hun domicilie hebben in de Drechtsteden of de Alblasserwaard.

Ver over de twintig dicteedeelnemers hebben zich op dit moment al gemeld, er zijn dus nog zo'n dertig stoelen vrij. Gegadigden voor die zetels kunnen zich opgeven bij secretaris Wendy van der Hoeven via e-mail w.vdhoeven@papendrecht.nl of via 0787706308.

Een novum is overigens dat boekhandel De Gruijter aanwezig is met een selectie 'taalcadeautjes' die een surprise voor Sinterklaas en Kerst kunnen vormen. En toeschouwers zijn ook welkom. Zaal gaat open om 19.30 uur open, start dictee is om 20.00 uur.