• Omwonenden van de Randwijk hebben al jaren last van stof en geluidsoverlast.
• Omwonenden van de Randwijk hebben al jaren last van stof en geluidsoverlast. Foto: Bert Bons

Moegestreden in conflict puinbreker

den haag/papendrecht • Omwonenden van bouwgrondstoffenbedrijf Rivierendriesprong snappen niet dat de gemeente Papendrecht het bedrijf weer buiten puin wil laten breken.

En maar liefst bijna 100.000 ton per jaar, zo bleek maandag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State in Den Haag. Jarenlang streden de bewoners van onder meer de Frederik van Eedenstraat tegen de stof- en geluidoverlast van het bedrijf. Enkele jaren geleden kreeg het bedrijf nog fikse dwangsommen om de oren omdat het illegaal puin brak en enorm veel overlast veroorzaakte. Daarna moest de puinbreker in een loods en mocht er alleen nog binnen puin gebroken worden. Maar het bedrijf wil dat niet, het kost teveel omzet en winst. Rivierendriesprong ging weer met de gemeente Papendrecht om de tafel. Met succes, want die verleende uiteindelijk een nieuwe vergunning voor buiten puin breken en de bouw van een nieuwe betonmenginstallatie.

Omwonende mevrouw Hoekstra hoopt dat de Raad van State die vergunning van geheel vaan tafel veegt. De advocaat van de gemeente zei tijdens de rechtszaak dat Papendrecht 'veel begrip' heeft voor de overlast van omwonenden van het puinbreekbedrijf, maar kan naar eigen zeggen niet veel doen voor haar inwoners.

"Omwonenden zoals mevrouw Hoekstra wonen nu eenmaal binnen de zone van gezoneerd industrieterrein Noordhoek en dan moeten we daar rekening mee houden. Dat is iets anders als je midden op de Veluwe woont. Daar mag je minder overlast verwachten", zei de raadsvrouw.

Pech gehad dus, klonk het tussen de regels door. Daar kon omwonende Hendrika Hoekstra en haar buurtgenoten het mee doen. Rechter en staatsraad Silvia Wortmann maakte aan Hoekstra duidelijk dat de Raad van State ook niet veel anders kan doen dan afgaan op overgelegde onderzoeksrapporten.

En alleen Papendrecht, de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid (OZHZ) en Rivierendriesprong hebben voor het bedrijf gunstige rapporten overlegd. Volgens Hoekstra staan er heel veel leugens in de rapporten maar zij heeft het geld niet om eigen onderzoek te doen.

Daarom vroeg haar raadsman aan de Raad van State om op basis van Europees Recht alsnog een onafhankelijke deskundige aan te wijzen die alle voors en tegens nog eens op een rijtje gaat zetten. De Raad van State zal daar over enkele weken uitsluitsel geven.

Verder wilde staatsraad Wortmann weten waarom Hoekstra als enige in de buurt in hoger beroep is gegaan. Volgens Hoekstra zijn de andere buurtbewoners ook fel tegen, maar helemaal murw na jaren vergeefs aandacht vragen voor de grote milieuoverlast van het bedrijf pal naast de woonwijk. Uitspraak volgt binnen enkele weken.