• Klokradio in Groot-Ammers.
• Klokradio in Groot-Ammers.

Gemeenten kiezen voor Klokradio

regio • De gemeenteraden van Alblasserdam, Giessenlanden en Molenwaard kiezen voor Klokradio als hun lokale omroep. Zij brengen een positief advies uit aan het Commissariaat voor de Media, die de formele aanwijzing regelt.

Het Commissariaat voor de Media bepaalt welke organisatie voor een gemeente de lokale omroep mag zijn, nadat de gemeenteraad daarover heeft geadviseerd.

Al vele jaren was Klokradio de omroep van Nieuw-Lekkerland en Alblasserdam. Na de gemeentelijke herindeling in 2013 werd dit Molenwaard en Alblasserdam, een aanwijzing die om de vijf jaar moet worden herbevestigd. Omdat eind dit jaar deze termijn af loopt, was weer een nieuwe aanvraag en adviesprocedure nodig.

Nieuwe aanvraag

Nieuw was deze keer de aanvraag om ook de lokale omroep van Giessenlanden te mogen zijn. Dit vooruitlopend op de herindeling tot Molenlanden per 1 januari 2019. Klokradio wil al eerder deze formele status krijgen, zodat nu al kan worden gestart om het radiosignaal straks binnen de gehele nieuwe fusiegemeente in de ether te krijgen. Dit traject duurt zeker 1 à 2 jaar.

Er kan nog niet worden begonnen voordat de formele aanwijzing plaats heeft gevonden. Pas na het besluit van het Commissariaat voor de Media kan een etherfrequentie en bijbehorend uitzendgebied worden aangevraagd bij het Agentschap Telecom dat dit in Nederland regelt. Eerder neemt het Agentschap zo'n verzoek niet in behandeling.