Afbeelding

1 Hoe ben je erbij gekomen om dit boek te schrijven?

Bram Latumahina uit Alblasserdam presenteerde vrijdag zijn boek 'Kleine psychologie van het Molukker-zijn'. We stellen hem enkele vragen.

Bram: "Ik heb het boek geschreven omdat vele mensen, de menselijke kant van de bijzondere, pijnlijke geschiedenis van wat Molukse mensen hebben meegemaakt, niet of nauwelijks op de hoogte zijn. Als psycholoog met een Molukse achtergrond voel ik me geroepen om 'de gevoelens en gedachten wereld' van de individuele Molukker van binnenuit te beschrijven."

2 Waarover gaat het boek?

Bram: "De acties, waaronder de treinkapingen, in de jaren 70, heeft de beeldvorming over Molukse mensen beïnvloed. Maar de menselijke, persoonlijke kant van Molukkers in Nederland is tot op heden onderbelicht gebleven."

3 Wie is Bram Latumahina?

Bram: "Een Zuid-Molukker die vele jaren actief bezig is geweest in de lokale Moluks gemeenschap in Tiel, zowel op maatschappelijk, politiek als op kerkelijk gebied. Ik psycholoog en woon nu in Alblasserdam."

4 Wat is het doel van het boek?

Bram: "Ik hoop met het boek te bereiken dat lezers een klein beetje kunnen aanvoelen en inleven in de Molukse mens met zijn bijzondere geschiedenis en cultuur. Ze hebben huis en haard verlaten en werden in voormalige concentratiekampen gestopt. Inleven in de Molukse mens kan een bijdrage leveren voor een stuk begrip voor elkaar."

5 Hoe kan het boek besteld worden?

Bram: "Via uitgeverij Boekscout of via de plaatselijke boekhandel, zoals De Schuilplaats in Alblasserdam."