Foto: www.123rf.com
Foto: www.123rf.com Foto: 123rf.com

Meerderheid wil aandelen Eneco verkopen

papendrecht • Een meerderheid van de Papendrechtse gemeenteraad wil van de aandelen Eneco af.

Dat levert de gemeente naar verwachting tussen de 17 en 20 miljoen euro op. De hoogte van het bedrag moet overigens nog blijken wanneer de aandelen de markt op gaan.

GroenLinks, ChristenUnie en Onafhankelijk Papendrecht waren donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering tegen een verkoop. "Duurzaamheid geeft de doorslag boven financiën", betoogde fractievoorzitter Kees de Ruijter van ChristenUnie.

Eneco is een energiebedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, betoogden de tegenstanders van verkoop van het energiebedrijf. Als Papendrecht de aandelen Eneco in bezit houdt, kan Papendrecht invloed blijven uitoefenen op het duurzame, groene beleid van Eneco. Wethouder Anouk van Eekelen reageerde hierop: "De invloed van gemeenten was in de afgelopen jaren niet groot bij Eneco. Er zijn allerlei beslissingen genomen zonder dat de gemeenten daar veel invloed op uitgeoefend hebben."

"Het gaat ook niet om de vraag of we willen cashen of duurzaam willen zijn", legde Egbert Lichtenberg van het CDA uit. Iedereen wil duurzaam bezig zijn.

Rens van Hal (D66) vulde aan: "Duurzaamheid is belangrijk. Maar dat kun je beter bereiken door wet- en regelgeving dan door eigenaar te zijn van een energiebedrijf."

Er zijn volgens hem wel meer bedrijven die een zich inzetten voor het milieu en de doelstelling hebben om volledig over te stappen op groene energie. Daarin is Eneco niet uniek. Gemeenten moeten in zijn optiek geen eigenaar willen zijn van een energiebedrijf.

Het CDA vroeg zich donderdagavond tevens hardop af of de waarde van het bedrijf over tien jaar nog wel hetzelfde is. De risico's zijn wat het CDA betreft te groot. Je kunt beter nu verkopen dan met een onzekere toekomst zitten.

Onafhankelijk Papendrecht diende een motie in om de opbrengsten van Eneco te stoppen in een speciaal daarvoor op te richten groenfonds. De overige partijen vonden het veel te voorbarig om nu al een bestemming aan te wijzen voor de opbrengsten van de verkoop van de aandelen of het dividend.

Het gaat overigens om een principebesluit. Het definitieve besluit over de verkoop hangt af van de gezamenlijke beslissing van alle gemeenten die aandelen hebben in Eneco.