Afbeelding
Foto: Stock

Verbod op oplaten wensballonnen

alblasserwaard • Wensballonnen oplaten mag niet meer in Giessenlanden en Molenwaard. De gemeenteraden stemden woensdagavond unaniem in met een verbod.

Daarmee komt een lang gekoesterde wens van Gemeentebelangen Molenwaard en SGP Molenwaard in vervulling. "Het is enkele jaren geleden dat ik hier een wensballonnetje over opliet", grapte Arco Bikker van Gemeentebelangen. "En ook de SGP heeft zich hier al die tijd voor ingezet."

Ellen Kist (VVD) haalde nog een voorbeeld aan van de ongewenstheid van wensballonnen. "Als ambtenaar van de burgerlijke stand moest ik enige tijd geleden een huwelijk sluiten in de binnenstad van Gorinchem. Men wilde daarbij wensballonnen oplaten. Vanwege het risico van brandgevaar heb ik gezegd: 'Dan doe ik het niet'. Uiteindelijk is besloten om de ballonnen niet op te laten."

Mark den Boer (CDA) plaatste nog wel een kanttekening: "Het verbod op het oplaten is lastig te handhaven. Moet je dit dan wel willen? Maar aan de andere kant heb je een instrument om bij bijvoorbeeld evenementen het grootschalig oplaten van wensballonnen tegen te houden, dus wij stemmen hiermee in."

Dat de risico's groot zijn, blijkt wel uit de toelichting van het college op het voorstel. 'Rond de jaarwisseling 2016-2017 is een brandende wensballon in de wieken van een van de molens van het Werelderfgoed Kinderdijk terechtgekomen. De stichting Werelderfgoed pleit voor een landelijk verbod op het gebruik van wensballonnen.'

'Een brandende wensballon kan een groot risico opleveren voor de rietgedekte molens van Kinderdijk en van alle (monumentale) rietgedekte boerderijen en huizen in Molenwaard. Een
verbod op het gebruik van deze 'vliegende kaarsen' elimineert het risico.'