Foto: www.123rf.com
Foto: www.123rf.com Foto: 123rf.com

'Opbrengst Eneco voor duurzame initiatieven'

alblasserwaard • De gemeenteraden van Giessenlanden en Molenwaard willen de gemeentelijke aandelen van energiebedrijf Eneco verkopen.

Daarmee volgen zij het voorbeeld van veel gemeenten in Nederland. De colleges gaven in het voorstel aan dat de verkoop circa 27 miljoen euro op zal leveren. Aan de andere kant valt het jaarlijkse rendement, circa 500.000 euro voor de twee gemeenten samen, weg.

De partijen waren eensgezind: de invloed van de twee gemeenten op de koers van Eneco is vrijwel miniem, aangezien slechts 1 procent van het totaal aantal aandelen in handen van Giessenlanden en Molenwaard is. Daarbij komt dat voor meerdere fracties het geld steken in een commerciële instelling niet de voorkeur heeft.

Een motie van de PvdA om de opbrengst te bestemmen aan lokale duurzame initiatieven kreeg de steun van CDA en ChristenUnie. Johan de Kruijk (PvdA): "Zo kunnen we met dit belangrijke onderwerp zelf aan de slag. Het landelijke pakket is tenslotte wat aan de krappe kant."

Gemeentebelangen Molenwaard en VVD waren daar terughoudender in. Bert Snoek (VVD): "Dit doet me denken aan de jaren tachtig, waarin de centen al waren verjubeld voordat ze binnen waren. Het is veel te vroeg om de opbrengst al voor een bepaald doel, hoe sympathiek ook, te reserveren."

Ook wethouder Frank Meerkerk stond niet te juichen bij het voorstel van de PvdA. "Aan de ene kant vind ik het prachtig, maar aan de andere kant zou ik liever eerst willen kijken naar welke behoeften er zijn en daar geld voor beschikbaar willen stellen, in plaats van andersom. Deze motie zou beter in een later stadium ingediend kunnen worden als over onder meer de hoogte van de opbrengst meer bekend is."

Uiteindelijk werd de motie aangenomen; in Giessenlanden stemde alleen de VVD tegen, in Molenwaard SGP, Gemeentebelangen en VVD.