Afbeelding
Foto:

Directeur Jan van der Burgh gaat met pensioen

Afscheid van Willem de Zwijgercollege

papendrecht • "Ik ben nog helemaal niet klaar, ik moet nog heel veel dingen doen en overdragen. Daarnaast heb ik aangeboden om nog een veiligheidsbeleidsplan te maken als ik al met pensioen ben." Directeur Jan van der Burgh van het Willem de Zwijger College is met pensioen, maar zijn werk zit er na 41 jaar niet zomaar op.

"Ik laat heel wat achter hier, maar het is tijd voor wat anders." Jan van der Burgh begon als docent geschiedenis. Later kwam daar maatschappijleer bij en werd hij brugklascoördinator, conrector en sectordirecteur.

"Van docent naar directeur, dat maak je tegenwoordig niet vaak meer mee. Maar het heeft zijn voordelen. Ik word wel het geheugen van de school genoemd, omdat ik van veel dingen weet hoe het was. Het nadeel is dat je een zekere bedrijfsblindheid ontwikkelt. Ik probeerde dat wel te voorkomen. "

Onderling contact

Als directeur had Van der Burgh minder contact met leerlingen dan als docent, maar toch liep hij lange tijd nog bijna dagelijks een rondje door de school. "Ik had al niet zoveel contact met leerlingen meer, het contact met de collega's ga ik het meest missen. Ik weet heel veel en probeer als ik mijn collega's tegenkom ze te feliciteren als ze bijvoorbeeld jarig zijn. Ik zoek dat niet op, maar vindt de menselijke maat heel belangrijk."

Vele hoogte- en dieptepunten zijn in de loopbaan van Van der Burgh op het Willem de Zwijgercollege gepasseerd. Ook als directeur is onderwijzen een belangrijk deel van zijn werk.

"Eén van de leukste dingen vind ik dat ik docenten beter kon maken in hun vak. Ik deed heel veel lesbezoeken, dan zie je allerlei dingen gebeuren. Dan ga je met een docent in gesprek. Ik vind het leuk als je ziet dat mensen daar beter van worden. Het ergste daarentegen wat je mee kan maken is als er een leerling overlijdt, dat blijft je altijd bij."

Weinig verandering

In vier decennia kan er een hoop veranderen, maar volgens Van der Burgh valt dat juist in het onderwijs mee – of tegen, net hoe het bekeken wordt. "Als ik lessen zie van nu en veertig jaar geleden en nu, dan zit er hetzelfde in. Je hebt een groep leerlingen en een docent en die deden samen iets, want het boek moest uit zijn aan het eind van het jaar. Wat je nu ziet is dat de technologische mogelijkheden zijn gekomen om het onderwijs te veranderen."

Die verandering binnen de school is eigenlijk nu pas gaande, één van de redenen waarom Van der Burgh het jammer vindt dat hij vertrekt.

"Wij zijn gaan nadenken of ons onderwijs nog wel past bij de leerling van tegenwoordig. Daar kwam uit dat wij vinden van niet. De maatschappij is veel meer gericht op talentontwikkeling en dat iedereen uniek is. Daarnaast is de motivatie van leerlingen in Nederland heel laag. Daarom zijn wij hard bezig om het onderwijs anders in te richten."

Gepersonaliseerd leren

Het Willem de Zwijger College is bezig met de overstap naar het gepersonaliseerd leren, een systeem waarin leerlingen (deels) zelf aan kunnen geven waar ze meer les in nodig hebben. Hier zal bijvoorbeeld ook het nieuwe schoolgebouw op aangepast worden en worden er coachcursussen gevolgd door alle medewerkers van de school die met leerlingen te maken hebben. Maar dat is werk voor de twee opvolgers van Van der Burgh, want hij heeft in zijn pensioen genoeg te doen.

"Ik heb hobby's waar ik zelden aan toe ben gekomen, zoals lezen, sporten en musea bezoeken, mijn kinderen gaan verhuizen en ik ben best handig dus mag daar helpen klussen. Als ik me ga vervelen ga ik me nuttig inzetten voor de gemeenschap door vrijwilligerswerk te doen."

Petra Scheurwater