Afbeelding
Foto:

In vrijwel geheel Alblasserdam

Restafval gaat straks ondergronds

alblasserdam • Nog dit jaar gaan alle Alblasserdammers, op een klein groepje inwoners van enkele uitzonderingsgebieden na, hun restafval storten in een ondergrondse container.

Op dit moment staan al op veel plekken in het dorp ondergrondse containers.

Omdat straks bijna iedereen er gebruik van gaat maken, heeft de gemeente Alblasserdam de locaties van de containers tegen het licht gehouden en een nieuwe indeling ervan gemaakt.

Wijzigingen

Voor veel inwoners wijzigt er iets. De grijze containers zullen binnenkort ingenomen worden. Slechts op een paar plekken in het dorp, die niet geschikt zijn voor ondergrondse containers, zal er gewerkt blijven worden met de grijze containers voor het restafval.

Inwoners die op dit moment al ondergronds hun restafval storten in Alblasserdam, moeten binnenkort mogelijk op een andere container gaan storten of krijgen een andere reservecontainer toegewezen.

Afvalinzamelaar HVC stuurt alle inwoners van Alblasserdam een brief waarin staat wat er precies voor ze wijzigt en wanneer. Naar verwachting zullen de eerste containers in november worden verplaatst.

Gewijzigde locaties

Bij de bepaling van de locaties heeft de gemeente Alblasserdam met veel zaken rekening gehouden. Zo moeten er geen kabels, leidingen en riolering in de grond liggen op de plaats waar de ondergrondse container gaat komen en moet de container passen in de omgeving (rekening houdend met onder meer privacy, bomen, parkeerplaatsen en bereikbaarheid voor de vuilniswagen).

Daarnaast moeten de containers zo goed mogelijk verspreid zijn over het dorp.

Maximaal 200 meter

De gemeenteraad heeft bepaald dat elke inwoner op maximaal 200 meter loopafstand van de woning het restafval moet kunnen storten.

Omdat inwoners die in hoogbouw wonen minder mogelijkheden hebben om afval te scheiden, blijven de ondergrondse containers bij die locaties zoveel mogelijk ongewijzigd.

Het is de bedoeling dat deze wijzigingen in de hele gemeente voor 31 december 2017 zijn afgerond.

Bewoners met vragen of die de locaties op grote kaart willen bekijken, kunnen terecht op de website van de gemeente. Daarop staat informatie, de locatiekaart en een lijst met veel gestelde vragen en antwoorden.

Inloopbijeenkomst

Op donderdag 19 oktober kunnen inwoners tijdens een inloopbijeenkomst meer informatie krijgen van medewerkers van de gemeente Alblasserdam en HVC. Er is geen vast programma; tussen 16.00 en 21.00 uur zijn inwoners - wanneer het hen uitkomt - van harte welkom in de burgerzaal van het gemeentehuis.

Past in beleid

Wethouder Peter Verheij: "Het ondergronds storten van restafval in de wijk past bij het beleid van de gemeente om inwoners te stimuleren het afval te scheiden. Door goed te scheiden houd je minder restafval over. Een container in de tuin is dan niet meer nodig."