• Enkele bowlers in actie.
• Enkele bowlers in actie.

Nieuwe leden zouden kroon op jubileum zijn

25 jaar Bowls in Papendrecht

papendrecht • Vier lange groene matten, zo'n twintig spelers en ballen in de vorm van een Edammer kaas. Dat zijn al 25 jaar de ingrediënten voor een gezellige middag sporten. Bowlsclub Papendrecht viert dit jaar zijn jubileum. "De concentratie hebben om de bal in een bepaalde curve zo dichtbij de doelbal te gooien of een andere bal weg te kaatsten, dat maakt bowls leuk."

Een kleine dertig jaar geleden werd het spel voor het eerst in groepsverband gespeeld in Papendrecht. De huidige voorzitter Cees Faasse was er vanaf het begin bij. "De gemeente adverteerde in 1990 om bowls te gaan spelen."

"Ik speelde squash, maar werd daar eigenlijk te oud voor. Dit kon ik samen met mijn vrouw gaan spelen en zodoende ben ik al 27 jaar aan deze sport verbonden."

Toernooien

Twee jaar na de eerste bowlspartijen werd er een eigen club opgericht. Reden genoeg voor een feestje, aldus secretaris Piet Groeneveld. "We vieren het met onze leden op woensdag 4 oktober. Dan hebben we een intern toernooi en een barbecue. Op vrijdag 20 oktober hebben we een jubileumtoernooi waaraan verenigingen uit de hele omgeving aan mee doen. Dat toernooi wordt geopend door wethouder Cees Koppenol."

Op het jubileumtoernooi meten veertig teams hun krachten, de kans de Bowlsclub Papendrecht er als sterkste uit komt is aanwezig. Onlangs won een drietal leden nog de eerste prijs bij een wedstrijd in Oud-Beijerland. Niet alleen voor de eer wordt er dan gespeeld, het is gelijk een mooi moment om andere mensen voor de sport enthousiast te maken. De club is namelijk op zoek naar nieuwe leden.

Bowlsclub Papendrecht heeft op dit moment een kleine dertig leden, waarvan de meerderheid boven de zestig is. Om nog 25 jaar te kunnen blijven bestaan, is de club op zoek naar nieuwe leden – die volgens bestuurslid Han Borsten zeker te vinden moeten zijn. "Oudere mensen hoeven in Papendrecht niet eenzaam te zijn, hier ligt een veld vol prachtige matten en kan je gezellig samen een spelletje spelen."

Nieuwe leden

Door de speeltijd – op woensdagmiddag van 14:00 uur tot 16:30 uur – wordt er vooral in de groep van ouderen Papendrechters naar nieuwe leden gezocht.

Borsten: "Overdag zijn de zalen voor scholen, 's avonds voor gevestigde clubs, dus spelen wij op woensdagmiddag. Doordat er dus veel ouderen spelen, komen er geen jongeren want die kunnen hun energie niet kwijt."

Alleen of in een team

Het spel bowls wordt gespeeld op een speelveld van minimaal dertig meter lang en vier meter breed en kan gespeeld worden in teams van verschillende grootte – alleen of met twee, drie of vier personen. Bij de Bowlsclub Papendrecht wordt er veelal in pairs, teams van twee personen, gespeeld.

Elke speler heeft vier afgevlakte ballen met een ongelijke gewichtsverdeling. Het doel van het spel is om de bowls zo dicht bij de jack te krijgen. Elke bowl die dichterbij ligt dan die van de tegenstander krijgt een punt. Het team met de meeste punten wint.

Elke week wordt er bij de Bowlsclub Papendrecht geloot wie er tegen elkaar op welke mat spelen. Zo probeert men groepsvorming tegen te gaan en heeft iedereen de kans om van elkaar te leren.

Borsten "Veel clubs in de omgeving zijn gestopt omdat de beste spelers alleen nog met elkaar willen spelen, dat willen wij voorkomen. Daarnaast is een paar weken oefenen op een aparte baan prima, maar we willen dat nieuwe leden zo snel mogelijk echt mee gaan spelen. Dat is voor iedereen leuker."

Petra Scheurwater