• De weggevlogen blauwgele ara Tycho.
• De weggevlogen blauwgele ara Tycho.

Zoektocht naar jonge ara

alblasserwaard • De blauwgele ara Tycho uit Sliedrecht is zoek. Eigenaar Nathalie Matze en haar man zijn naarstig op zoek naar het jonge dier, dat nog niet goed kan vliegen.

Tycho is dinsdagavond 12 september weggevlogen. Woensdag werd hij gezien in de polder van Hardinxveld. "Helaas kon hij door de storm niet door de brandweer uit de boom worden gehaald", vertelt Nathalie.

"Vrijdagavond kregen we een melding dat hij op de camping in Ottoland was beland en daar hebben we hem inderdaad gezien; 25 meter hoog in een boom. Hij deed een poging om naar me toe te vliegen, maar kon zo stijl niet naar beneden en vloog over me heen." De jonge ara vloog daarna niet opnieuw naar Nathalie toe. Ze legt uit: "Tycho is nog een hele jonge vogel van zestien weken oud. Hij kan nog maar net vliegen. De duik naar beneden was veel te stijl. Hij probeerde het toch, maar het lukte niet, hij werd onzeker en vloog weg." Later werd hij ook nog gesignaleerd in Oud-Alblas.

Er is een beloning van 100 euro voor de gouden tip die tot de terugkeer van de vogel leidt. Het beste kunnen mensen overigens de Dierenambulance bellen als ze hem zien.