Afbeelding
Foto: Peter Stam

Waveboardshow waardige vervanger

alblasserdam • Alblasserdam kijkt terug op een prachtig Havenfestival. Want ondanks de regen afgelopen zaterdag tijdens de braderiedag was het behoorlijk druk. 's Avonds tijdens de afsluiting was het gelukkig droog.

"Als we alle reacties op een rijtje zetten, kunnen we concluderen dat iedereen tevreden is!", blikt Frank van Welzenis van het Havenfestivalcomité terug. Hij en de overige leden van het comité moesten vrijdagmiddag snel schakelen toen bekend werd dat de vuurwerkshow niet door kon gaan, onder meer omdat de verzekering van Oceanco geen toestemming gaf. In samenwerking met het bestuur van het Havenfestival kreeg Landvast het voor elkaar om professionele flyboarders naar het Damdorp te halen..

Door middel van krachtige waterstralen, opgewekt door een waterscooter, bewogen twee personen in verlichte pakken zich boven het water voort. Later in de show mocht voorzitter Ariejanne de Koning van de Stichting Havenfestival ook mee de lucht in. Er werden salto's gemaakt en er werd vuurwerk afgestoken. Tijdens de salto's spoten de flyboarders ook wat water richting het publiek. Een aantal mensen liep hierdoor een nat pak op. Rond 22.00 uur was de show afgelopen en werden de stuntmannen getrakteerd op applaus.

Veel Damdorpers waren aanvankelijk sceptisch over het afgelasten van de vuurwerkshow, omdat de show al een jarenlange traditie is waar jaarlijks meer dan 2000 man naar komt kijken. Toch waren de reacties tijdens en na de flyboardshow vooral positief. Ook de concerten na de flyboardshow verliepen goed en zonder wanklank.

Overigens was de vuurwerkshow van 2016 waarschijnlijk voorlopig de laatste vuurwerkshow na een Havenfestival. Het bestuur van het festival laat weten dat vuurwerk inmiddels een 'gepasseerd station' is. Een goede locatie wordt steeds lastiger. Verderop in de krant staat een fotopagina van het Havenfestival van 2017.