• Andy van Vugt was in de voorbereiding flink op schot voor Streefkerk.
• Andy van Vugt was in de voorbereiding flink op schot voor Streefkerk. Foto: Rick den Besten

Meerdere titelkandidaten in 3e klasse C

''t was een kwestie van nu of nooit'

streek • De terugkeer van Andy van Vugt bezorgt Streefkerk precies wat club nodig heeft: meer goals! In de voorbereiding knalde de 27-jarige spits er alweer lustig op los in het blauwzwart van zijn grote voetballiefde.

"Het is fijn om terug te zijn", stelt Van Vugt, die de voorbije twee seizoenen uitkwam voor vv Nieuw-Lekkerland. "Ik heb het er op zich goed naar mijn zin gehad en ben er een betere voetballer geworden, maar ik moet ook toegeven dat ik Streefkerk enorm miste. Het blijft toch je cluppie, hè!" Dat Van Vugt nooit een vaste basisspeler werd bij Nieuw-Lekkerland, vond hij niet meer dan logisch. "Mijn probleem was dat ik best wel trainingen heb moeten laten schieten omdat ik voor mijn werk in het buitenland zat. Als je bij een eersteklasser niet elke training van de partij bent, dan wet je dat het lastig wordt om je in een team te spelen. Nu bij Streefkerk hoop ik mijn rooster wat aan te kunnen passen. Ik wil proberen belangrijk te zijn voor het team." Andy van Vugt is aangenaam verrast door de kwaliteit van de selectie van de Strevelanders. "We hebben een sterke, brede groep die in de top 5 kan eindigen."

Ook Erwin van der Heijden wisselde deze zomer van shirt. Hij verruilde Drechtstreek voor De Alblas. "Gaandeweg het vorige seizoen kreeg ik steeds sterker het gevoel dat het goed zou zijn om na 21 jaar Drechtstreek te verkassen naar een andere club", zegt de 28-jarige centrale verdediger. "Daar heb ik best wel wat mensen mee verrast, temeer ook omdat ik koos voor derdeklasser De Alblas, terwijl Drechtstreek het een niveau hoger mag gaan proberen. Een directe aanleiding om te vertrekken was er niet. Het was meer een gevoel. Ik was mijn plezier in voetballen langzaam maar zeker wat kwijtgeraakt. Dat heb ik bij De Alblas terug! Mijn ouders zeiden het pas nog toen ze me zagen voetballen bij mijn nieuwe club: 'de oude Erwin is er weer!' Van der Heijden is aangenaam verrast door de kwaliteit van de De Alblas-selectie. "We hebben een ploegje dat prima in elkaar steekt", vindt hij. "Hoe ver we komen is natuurlijk koffiedik kijken, maar het totaalplaatje ziet er veelbelovend uit."

Over 'veelbelovende plaatjes' gesproken: bij Alblasserdam durven ze weer met vertrouwen naar de sportieve toekomst te kijken. Trainer Dennis Schoonewil voorop. Voorbij is het seizoen waarin Alblasserdam vrijwel alleen maar verliespartijen liet noteren en roemloos afdaalde naar de derde klasse. "We draaien een prima voorbereiding met een selectie die er absoluut op vooruit is gegaan", stelt Schoonewil. "Voorin zijn we erg blij met de rentree van Carlo Diaz. Hij kan goals maken én is een prima aanspeelpunt. In het kielzog van Carlo kwamen meer spelers met een Alblasserdam-verleden. Omdat die gasten over het algemeen ook flink wat ervaring meenemen, zijn we verzekerd van meer balans en een betere hiërarchie." Met zijn 'oranjehemden' wil Dennis Schoonewil een rol van betekenis gaan spelen in 3C. "We moeten minimaal gaan voor een periodetitel", spreekt de coach die vorig seizoen, ondanks alle sportieve rampspoed altijd positivisme uitstraalde, zijn ambitie uit. Het wordt weer tijd voor een Alblasserdam met de borst vooruit en voorzien van een portie gezonde branie."

De Zwerver gaat de competitie in met jong talent, routiniers en van elders naar De Schans teruggekeerde voetballers. Guido Luiten is één van hen. "Het was nu of nooit", stelt de aanvallende middenvelder glimlachend vast. "Ik ben nu 30 en nog in de kracht van mijn voetballeven. Een mooi moment om te helpen De Zwerver wat van zijn oude glans terug te geven." Luiten nam zes jaar geleden afscheid van zijn club om te gaan voetballen bij RVVH. Na drie Ridderkerkse jaren op Hoofdklasse-niveau speelde hij twee seizoenen bij LRC en eén jaar bij Heinenoord. "Vooral bij RVVH heb ik enorm veel geleerd", zegt hij. "Het voetbal was er van uitstekend niveau, je kreeg te maken met trainingen en wedstrijden met veel weerstand. Daarnaast heb ik bij mijn vorige verenigingen verschillende clubculturen meegemaakt en onder diverse trainers gewerkt. Ook daar word je niet minder van."

De Zwerver is hij altijd blijven volgen. Het deed pijn om het eerste elftal te zien afzakken. Het wordt tijd om de supporters weer blij te maken met goed spel en mooie resultaten. Met deze spelersgroep moeten we in staat zijn om een prettige klassering te bereiken. De afdeling is pittig met sterke tegenstanders als Streefkerk, De Alblas, EBOH, IFC en Alblasserdam. We gaan zien of we ons daar tussen kunnen nestelen. Ik heb er in ieder geval veel zin in om iets goeds neer te zetten. Onze selectie ziet er prima uit met een aantal jongere spelers die zich goed ontwikkeld hebben en wat kunnen opsteken van de ouderen. En het is fijn dat ook jongens als Lucas Adelino en Jort van Meerkerk hebben gekozen voor een rentree. Bovendien verheug ik me er op om weer samen met Robert Kuipers, Tom van der Linden en Wesley Kassels te spelen."


Jan Timmer