• Een van de grootste loodsen op het Mercon Kloos-terrein.
• Een van de grootste loodsen op het Mercon Kloos-terrein. Foto: Bert Bons

Mercon Kloos krijgt woonbestemming

alblasserdam • Na jarenlange radiostilte wordt er binnenkort een plan gepresenteerd voor woningbouw op het Mercon Kloos-terrein in Alblasserdam.

Het terrein krijgt binnenkort een nieuwe eigenaar: Projectontwikkelaar Whoonapart. Dit bedrijf wil gebiedsontwikkeling op de voormalige scheepswerf realiseren 'met oog voor omgeving en cultuurhistorie'. Oftewel; delen van het terrein blijven min of meer behouden en worden geïntegreerd in de nieuwbouw die daar zal gaan plaatsvinden.

Decennialang vonden er bedrijfsactiviteiten plaats op dit terrein, vooral op het gebied van scheepsbouw en staalverwerking, maar daaraan komt binnenkort een definitief einde. Projectontwikkelaar Whoonapart heeft een hoog ambitieniveau bij de ontwikkeling van bedrijfsterrein naar een woon-, werk- en recreatiegebied. Omwonenden zijn hierover vorige week geïnformeerd middels een brief.

"Het is een heel mooie locatie", vertelt directeur Jaco Poldervaart van Whoonapart. "Gelegen tussen de molens van Kinderdijk en de rivier De Noord."

"We willen een gebied ontwikkelen waar plezierig en duurzaam gewoond en gewerkt wordt en waar plaats is voor recreatie. Dit willen we doen met oog voor de kernwaarden van de gemeente Alblasserdam met toegankelijke oevers, een veilige fietsroute en met veel groen en relatie met water", vervolgt Poldervaart.

Waarschijnlijk zal het grote, centrale gebouw op het terrein blijven bestaan. Tenminste, de contouren ervan. "De gevel kunnen we niet behouden, wel het casco", weet Poldervaart. In de immense loods kunnen bijvoorbeeld commerciële ruimte gerealiseerd worden.

"Het gebied gaat terug gegeven worden aan Alblasserdam", voegt projectonwikkelaar Poldervaart toe. De eerste schetsverkenning geeft een invulling van patiowoningen, appartementen, zorgappartementen, gebouwde parkeervoorzieningen, een klein designhotel, commerciële ruimten met invulling van cultuurhistorie, openbare voorzieningen zoals watertaxi en vrije kavels. Er zullen ongeveer 200 à 240 woningen komen.

Voordat er een definitief ontwerp is en gebouwd kan worden, vindt er nog de nodige afstemming met alle betrokkenen plaats. Whoonapart en de gemeente Alblasserdam wil de ontwikkeling van het gebied samen doen met inwoners. In de komende periode gaat Whoonapart dan ook in gesprek met onder andere inwoners. Op 26 september vindt daarvoor een eerste inloopavond plaats. De gemeente Alblasserdam speelt een faciliterende rol in dit proces. Vervolgens wordt er een voorlopig ontwerp gemaakt. Deze wordt in de laatste periode van dit jaar uitgewerkt in een definitief ontwerp. Dit alles kan dan begin volgend jaar leiden tot een stedenbouwkundig plan en de start van een bestemmingplan procedure, die ongeveer een jaar kan duren.