Eigenaar Dick Verdoorn met verkoopster Margriet Gelens in Zipp Mode
Eigenaar Dick Verdoorn met verkoopster Margriet Gelens in Zipp Mode Foto: Petra Scheurwater

Al 30 jaar een stuurman aan het roer

papendrecht • Zipp Mode bestaat dit jaar dertig jaar. De winkel op winkelcentrum de Meent in Papendrecht werd in 1987 geopend door Dick Verdoorn. "Samen met mijn vrouw Margot ben ik begonnen. Zij was verpleegkundige met een groot gevoel voor mode en ik zat op de zeevaart als stuurman. Toen zijn we allebei gestopt en zijn we Zipp Mode begonnen, destijds gevestigd op de Oude Veer."

Om zelf ook de mode in de vingers te krijgen volgde Dick de Modevakschool. Als nog was het een behoorlijke omschakeling tussen de grote vaart en de mode. "Het was een groot verschil. Dan ben je gewend om met grote zware dingen te werken en zo sta je kettinkjes in te pakken."

Origineel

Hoewel de mode in de loop der jaren verandert, is het duidelijk waarvoor je bij Zipp Mode moet zijn. "We verkopen kleding voor volwassenen van alle leeftijden, maar zien vooral dat we klanten van zo'n 35 jaar en ouder trekken. We proberen niet de kleding te verkopen die overal verkocht wordt. Zoals het overhemd wat ik zelf aan heb, daar zijn er maar 150 van gemaakt. We proberen bij al onze merken de leukste artikelen er uit te zoeken en het liefst voor een redelijke prijs."

Kledingstukken boven de honderd euro zul je dan ook niet snel aantreffen in de winkel aan de Schooldwarsstraat. Maar een ding blijft hetzelfde, al die jaren wordt er al uit dezelfde filosofie gewerkt. Verdoorn "Behandel de ander zoals je zelf behandelt wil worden."

Margiet Gelens is al 22 jaar verkoopster in de winkel vult haar baas aan. "Het is een soort buurtsuper: je loopt hier makkelijk binnen en we geven goede service." Verdoorn: "We serveren een kopje koffie met een krantje. De mannen hebben meestal geen zin om te winkelen en je kan bij ons ook rustig zitten. We willen dat je hier op je gemak kan winkelen."

Zij is niet de enige medewerker die al lang in de winkel staat. Andere verkoopsters zijn er gemiddeld ook zo'n 10 jaar in dienst. Verdoorn is er blij mee, want "dat zegt toch wat over de sfeer."

Grote verloting

Voor het jubileum wordt er een grote verloting gehouden. Bij elke dertig euro die besteed wordt in Zipp Mode krijgt de klant een lot. De hoofdprijs is een modecheque van 300 euro, daarnaast zijn er ook cheques van 30 euro en worden er een aantal theatertickets vergeven. Op 7 oktober is de trekking in een feestelijke setting met muziek en een hapje en drankje.

Als kroon op het werk werd de winkel in 2016 Winkel van het Jaar. In de winkel staat de bokaal en in de etalages hangen borden. Verdoorn is trots op de onderscheiding, maar "het was een verrassing dat we het werden".

Petra Scheurwater